Voor de mooiste steeltjes: zo borduur je de steelsteek

Door Rani Merckx

Werk je aan een floraal borduurwerkje? Dan is de kans groot dat je ook steeltjes gaat borduren. Die maak je snel en eenvoudig met de steelsteek: een steek die de lijn mooi gaat opvullen.

De steelsteek

Het grote voordeel van de steelsteek of ‘stem stitch’ in het Engels? Je creëert er een mooie doorlopende volle lijn mee, zonder spaties of gaatjes omdat je de steken geschrankt gaat borduren. Gebruik deze steek bv. om variatie te brengen in de steeltjes van je bloemen en planten.

Hoe maak je deze steek?

In plaats van de steken achter elkaar te plaatsen zoals bij de stiksteek, ga je elke steek starten in de helft van de vorige steek, om zo een geschrankt effect te krijgen.

Aan de slag!

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC
 • Borduurnaald met scherpe punt
 • Schaartje
 • Verdwijnstift Prym

Werkbeschrijving

 1. Teken het patroon dat je wilt borduren met de verdwijnstift.
 2. Steek de naald door de stof onderaan je lijn naar boven en laat hem 4 mm verder weer naar beneden door de stof gaan. Opgelet: trek het garen niet volledig door maar laat een klein lusje.
 3. Steek je naald opnieuw van onder naar boven in het midden van de eerste steek en trek het garen nu volledig door. Laat de naald 4 mm verder, en dus 2 mm boven de eerste steek, weer door de stof naar beneden gaan en laat een lusje. De nieuwe steek moet in totaal altijd even groot zijn als de vorige steek.
 4. Steek de naald opnieuw van onder naar boven in het midden van de nieuwe steek, dit is ook het eindpunt van de vorige steek. Trek het garen volledig door. Ga zo verder tot aan het einde van de lijn.
 5. Ben je klaar? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

 

Meer steken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content