Cannabis onder de loep

Door De Redactie

5 feiten of fabels over het gebruik van cannabis op een rijtje.

Van een joint word je vrolijk = FABEL

Cannabis – een vooral onder jongeren populaire softdrug, gemaakt van de hennep- of cannabisplant – versterkt over het algemeen hoe je je voelt. Als je al vrolijk was, dan doet het roken van een jointje daar nog een schepje bovenop. Maar voel je je een beetje somber of angstig, dan zal het met een joint niet beter gaan.

Je mag in België een bepaalde hoeveelheid cannabis op zak hebben voor persoonlijk gebruik = FABEL

Bezit, gebruik en verkoop van cannabis zijn verboden in België. Politie en justitie gedogen echter een bezit van maximaal 3 gram cannabis of 1 geteelde cannabisplant voor persoonlijk gebruik (als je meederjarig bent). Er wordt in dat geval een vereenvoudigd proces-verbaal opgemaakt en er is geen vervolging. Maar als je die hoeveelheid of minder in je bezit hebt en je veroorzaakt overlast of er zijn verzwarende omstandigheden, kan je bestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.

Van cannabis krijg je honger = FEIT

In cannabis zit een stofje, THC, dat de werking van de stof anandamine imiteert. Deze stof komt vrij bij een tekort aan voedsel. Doordat anadamine zich bindt aan receptoren in de hersenen, worden de zenuwen van het hongercentrum geprikkeld. Hierdoor krijg je een hongergevoel en ga je eten. De THC in cannabis heeft hetzelfde effect, met zogenoemde "vreetkicks" tot gevolg.

Cannabis kan een psychose uitlokken = FEIT

Wie veel cannabis gebruikt, gaat soms dingen zien, horen, voelen, proeven of ruiken die er niet zijn. Wanneer de cannabis uitgewerkt is, verdwijnen die hallucinaties normaal gesproken weer. Maar bij sommige mensen kan veelvuldig gebruik een langdurige psychose veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die psychisch kwetsbaar zijn of aanleg hebben voor psychotische problemen. Ook adolescenten lopen meer risico, omdat hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Cannabis roken is beter voor de longen dan een sigaret = FABEL

Een joint bevat twee tot drie keer meer teer dan een sigaret. Zelfs wie cannabis puur – dus zonder tabak – rookt, krijgt meer teer binnen dan bij een sigaret. Je loopt dan ook meer risico op een longziekte zoals bronchitis of longkanker. Bovendien inhaleren veel cannabisrokers de rook dieper. Ze houden de rook vast voor een beter effect, wat het nog schadelijker maakt.

Heeft iemand in je nabije omgeving problemen met drugs (of een andere verslaving), of zoek je zelf hulp? Dan kan je terecht bij de Druglijn: 078-15 10 20 of op www.druglijn.be

 

 

Partner Content