Caviaverzorging à la G-Force

Door De Redactie
De nieuwste disneyfilm brengt je cavia's met speciale eigeschappen. We vermoeden dat je kids na het bekijken van G-Force je de oren van je kop zullen zagen om hun eigen cavia te krijgen en geven je een kort inzicht in het gedrag van deze harige monstertjes!

Hoe verzorg je de beestjes uit G-Force?

 • We worden ook wel eens Guinese biggetjes genoemd, maar we zijn geen varkens, hoor. We zijn veel beschaafder dan varkens, wij zijn…. euhmmmm… knaagdieren. Ze hebben ons Guinese biggetjes genoemd omdat we soms kunnen klinken als een biggetje.
 • We zijn sociale dieren die van aandacht houden. Mijn collega-agenten Darwin en Blaster klagen soms dat ik te veel aandacht trek, maar ja, dat is nou eenmaal onze aard. We houden van spelen en van knuffelen.
 • Wij allemaal, maar vooral ik, kunnen heel avontuurlijk zijn. Zorg er dus voor dat jouw cavia niet op ontdekkingstocht uit gaat en zoek raakt. Cavia’s horen binnenshuis, in een kooi waar ze niet uit kunnen kruipen. De kooi moet elke week verschoond worden, zodat we gezond blijven – ik weet namelijk nooit wanneer ik de wereld moet redden!
 • Wij krijgen speciaal caviavoedsel, maar soms wordt dat wat saai. We houden ook van vers fruit, hooi en water
 • Sommige mensen denken dat cavia’s walgelijk zijn, omdat we onze eigen uitwerpselen opeten… ja, inderdaad, soms eten we poep! Maar onze poep is gezond voor ons. Het is een speciaal soort poep waarin veel vitamine B en bacteriën zitten die ons helpen met onze spijsvertering. 
 • We moeten ook elke week gekamd worden, voordat we een bad nemen. En onze prachtige vacht moet regelmatig bijgeknipt worden. Alle meiden weten precies waar ik het over heb – we willen vertroeteld worden, zodat we ons goed voelen!

Wat wil jouw cavia zeggen?

Zou het niet fantastisch zijn als je jouw huisdieren iets beter kon begrijpen? Als je een cavia hebt, dan staan hier enkele tips over de vreemde geluidjes die ze maken en de grappige dingen die ze doen!

 • Stuiteren: Als je cavia opgewonden is, zal hij herhaaldelijk op en neer springen (in het Engels wordt dit ook wel ‘popcorning’ genoemd).
 • Stil staan: Als cavia’s bang zijn, dan blijven ze soms, net als mensen, stokstijf stil staan. Dit kunnen ze lang volhouden
 • Fluiten: Dit is een geluid dat cavia’s maken wanneer ze opgewonden zijn. Gewoonlijk maken ze dit geluid als ze eten willen of als ze de aanwezigheid van hun baasje opmerken.
 • Knorren: Dit is het geluid van een blije cavia! Cavia’s maken dit geluid gewoonlijk wanneer ze opgepakt en geaaid worden, wanneer ze worden gekamd of wanneer ze iets lekkers krijgen, net als een kat. Een luie cavia, zoals Hurley, kan zijn hele leven lang zacht knorrend doorbrengen!
 • Brommen: Dit betekent dat cavia’s elkaar erg leuk vinden! Wanneer mannetjes een andere cavia het hof maken of wanneer een vrouwtje bronstig is, maken ze allebei een brommend geluid, om elkaar te waarschuwen. Het verschil tussen dit geluid en ‘geknor’ is duidelijk, omdat een mannetjescavia een diep brommend geluid maakt, terwijl hij rondom het vrouwtje loopt. Je ziet ook dat hij trilt en met zijn billen schudt!  Als het vrouwtje een laag bromgeluid maakt, maar weg loopt, dan is ze niet geïnteresseerd! Wat denk je, is er wat tussen Darwin en Juarez in de film?
 • Pruttelen: Dit is een geluid dat cavia’s maken wanneer ze tevreden zijn. Ze maken het geluid ook als ze achter een andere cavia aan zitten.
 • Piepen: Piepen is een klaaggeluidje dat een cavia maakt als hij achterna wordt gezeten, of als hij letterlijk iets te klagen heeft over zijn baasje of een andere cavia. Het geluid wordt steeds harder naarmate de cavia meer geïrriteerd of gestrest raakt.
 • Klappertanden: Pas op – je cavia is NIET blij. Als jouw cavia dit geluid naar jou richt, of naar een andere cavia, dan is er iets gebeurd wat hem ongelukkig of boos heeft gemaakt. Het is een waarschuwing. De tanden klapperen letterlijk, net als mensen dat doen wanneer ze het koud hebben. Ook kunnen de haartjes in de nek rechtop staan. Het beste is om ze op dit moment uit elkaar te halen. De veiligste manier om dit te doen is om heel voorzichtig een handdoek over de cavia’s heen te leggen, zodat ze gedesoriënteerd raken, waarna je er eentje kunt weghalen. Let op je vingers! Blaster, als je erachter probeert te komen of Juarez Darwin leuk vindt, dan zal ze dit geluid maken. En het betekent: “Als blikken konden doden, dan was je nu al morsdood!”
 • Fluiten: Dit geluid lijkt erg op het geluid dat vogels maken. Meestal betekent dit dat de cavia heel gelukkig is. Het geluid hoor je maar zelden en wordt ook gemaakt door baby cavia’s die hun moeder roepen. Soms betekent dit geluid dat de cavia gestrest is. Onderzoek de situatie dus, als je dit geluid hoort.
 • Piepen: Dit heel hoge geluid is een reactie van de cavia op extreme angst of pijn. Dierenartsen horen dit geluid vaak wanneer ze cavia’s een injectie geven! Ook maken cavia’s dit geluid wanneer ze in gevaar verkeren, bijvoorbeeld als ze elkaar niet kunnen vinden of als een baby zijn moeder kwijt is. Een adrenalineverslaafde cavia als Blaster zal waarschijnlijk vaak in dergelijke gevaarlijke situaties terechtkomen!

Voor meer informatie over wat jouw cavia niet allemaal kan, moet je naar G-FORCE, de Disneyfilm die vanaf 29 juli in de bioscoop wordt vertoond.

Partner Content