Getty Images

Coronavirus: wat als je een reis hebt geboekt?

Door Jolien Thieleman

Omwille van het coronavirus raadt de overheid alle reizen naar het buitenland af. Heel wat Belgen zien hun vakantieplannen dus in het water vallen. Maar wat gebeurt er als je al een reis had geboekt? Mag je zomaar herboeken, kun je annuleren of ben je je geld genadeloos kwijt?

Reizen in tijden van corona

Overheidsinstanties roepen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en je enkel te verplaatsen als het écht nodig is. Een reis naar het buitenland is dus geen goed idee. Niet alleen kun je zelf besmet geraken met het virus, je brengt ook anderen in gevaar en bovendien is de kans groot dat je niet zomaar terug kunt keren naar België.

Negatief reisadvies

“Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden“, luidt het officiële reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken. “Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Heel veel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen waardoor geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden. Meer en meer vliegtuigmaatschappijen verminderen ook drastisch het aantal vluchten wereldwijd.”

Ook als je naar het buitenland wou reizen met de auto, kies je beter een later moment uit. Als een buurland de grenzen sluit terwijl je er verblijft, kan het zijn dat je ook als autoreiziger in quarantaine moet zitten vooraleer je mag terugkeren.

Kun je nog op reis vertrekken?

Reizen naar het buitenland wordt afgeraden, maar het is niet strafbaar. In principe kun je dus nog steeds vertrekken (op eigen risico). Via deze link vind je de reisadviezen per land. Ze worden regelmatig bijgewerkt naargelang de situatie en de beschikbaarheid van de informatie.

Boekte je met een touroperator een vakantie naar een land waar corona is uitgebroken, neem er dan zo snel mogelijk contact mee op. Mogelijks gaat de reis nog door, maar de kans is ook groot dat de organisatie de reis zelf annuleert.

Hoe kun je annuleren of omboeken?

Een reis via een touroperator

Als je reis of vlucht wordt geannuleerd door de touroperator bij wie je boekte, krijg je drie opties: een andere bestemming kiezen, omboeken naar een andere periode of je geld terugkrijgen.

Touroperators TUI, Corendon en Sunweb annuleerden alle pakketreizen zelf al tot minstens 31 maart. Is dit bij jou het geval, dan krijg je een tegoedbon voor een volgende vakantie. Hiermee kun je een reis met een latere vertrekdatum boeken. Je hoeft daar nog niet meteen over te beslissen, want de vouchers blijven een tijdje goed. Je wacht dus beter tot de coronastorm gaan liggen is. Wat de precieze voorwaarden zijn, dien je na te vragen bij de maatschappij.

Boekte je een vlucht of pakketreis met afreisdatum ná 31 maart? Dan wacht je best nog even om zelf te annuleren. De kans is namelijk groot dat je dan zelf moet opdraaien voor de annuleringskosten. Op de website van TUI staat te lezen dat voor 25 maart zal beslist worden wat er zal gebeuren met reizen die na 31 maart vertrekken, en ook bij Corendon nemen ze snel een beslissing.

Een reis die je zelf boekte

Boekte je op eigen houtje een reis via een luchtvaartmaatschappij en een boekingswebsite, dan zul je zelf moeten annuleren of herboeken.

  • Heel wat luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, bieden in deze uitzonderlijke omstandigheden kosteloos herboeken aan voor vluchten tot 31 maart. Je kunt je vliegreis dus uitstellen naar een later moment. Neem hiervoor contact op met de maatschappij.
  • Kun je je verblijf nog gratis annuleren? Dan doe je dit best zo snel mogelijk.
  • Als je je verblijf niet gratis kunt annuleren, en je in principe je geld dus kwijt bent, neem zeker contact op met de uitbater. Gezien de omstandigheden bestaat de kans dat er nieuwe voorwaarden gelden, of dat ze wegens overmacht een toegift doen.
  • Hetzelfde geldt voor luchthavenvervoer of de reservatie van een huurauto. Neem zo snel mogelijk contact op en bekijk de annuleringsvoorwaarden. Afhankelijk van het contract, moet je al dan niet een vergoeding betalen.

Komt de verzekering tussen?

Of je reis- of annuleringsverzekering tussenkomt, hangt af van de voorwaarden. “De meeste verzekeringen bieden geen dekking in het geval van een epidemie”, zegt de woordvoerder van Test Aankoop aan De Standaard. “De zeldzame maatschappijen die dat wel doen, betalen alleen de kosten terug als de reis is geboekt voordat Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft gegeven.”

Goed om te weten: AG Insurance, Allianz Partners en AXA Assistance bieden een formule aan die een epidemie zoals corona wél dekt als er een negatief reisadvies is. Bekijk bij die maatschappijen of het nog mogelijk is om een verzekering af te sluiten, en ga goed de voorwaarden na.

Wanneer boek ik dan best een nieuwe reis?

Het is moeilijk te voorspellen hoe snel het coronavirus zich nog zal verspreiden. Reizen is en blijft dus een risico. Je wacht best tot er meer duidelijkheid is om een nieuwe reis te boeken.

Ik wil toch op reis. Welke bestemmingen zijn veilig?

Momenteel is geen enkele bestemming veilig. Zelfs als je naar een afgelegen, warm eiland reist, kun je onderweg nog altijd besmet geraken. Het virus is erg onvoorspelbaar, waardoor je beter de raad van minister van Volksgezondheid Maggie De Block opvolgt en gewoon thuis blijft.

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

Bronnen: De Standaard, Het Nieuwsblad.

Meer info over het coronavirus:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content