De 5 wetten van Nic Balthazar

Door De Redactie
Een Britse komiek wilde voor zijn koninkrijk maar één grondwetsartikel: 'Be good', wees goed. Welke vijf wetten zou Nic Balthazar (45) in zijn grondwet zetten?

Wet 1: de mens is vrij, doe dan ook wat je écht wilt

Weet je, we stellen onszelf duizend vragen. Wat gaan we eten? Waar willen we op vakantie? Maar de echt belangrijke vragen, daar nemen we vaak de tijd niet voor. Wat is voor jou het belangrijkste in het leven? Wat wil je bereiken? Dat is de essentie van deze wet. De mens is vrij. Je kunt doen wat je wilt.”

Wet 2: laat plezier je leidraad zijn

”Ik drum. In een van de slechtste bands ter wereld. Maar da’s oké, want we hebben zoveel plezier dat we toch vaak gevraagd worden om op te treden. Veel mensen vinden plezier frivool en oppervlakkig, en wie plezier najaagt, lijkt geen verantwoordelijkheidsbesef te hebben. Onzin. Ik vind dat we onze kinderen moeten leren dat plezier essentieel is.

Wet 3: Hebzucht is de wortel van alle kwaad

Alles wat fout gaat in deze wereld, is terug te brengen tot één ding: hebzucht. Mensen laten hun  hebzucht primeren over het algemeen belang, over hun gezondheid, over hun gezin, enzovoort.

Wet 4: Denk soms niet verder dan je neus lang is

In plaats van almaar meer en beter te willen, van almaar ergens anders te willen zijn: stop even, kijk rond en geniet van wat je hebt! Ik heb geen probleem met gezonde ambitie. Verre van, zelfs. Het is goed dat we dingen willen bereiken. Maar zorg ervoor dat je ondertussen al geniet van wat er hier en nu is.

Wet 5: no guts no glory, wie niet waagt, niet wint

Dé ’partypooper’ in ons leven is angst. Het is nuttig, het behoedt ons voor rampen en dwaze beslissingen. Maar het houdt ons ook tegen en staat zowel wet 1 als wet 2 in de weg. We durven allerlei dingen niet, want ’het gaat misschien niet lukken’. De vraag die je je dan moet stellen is: wat is het  ergste wat er kan gebeuren? Niet eenvoudig, en ook ik moet elke dag weer mijn angsten overwinnen. Maar het is het waard.

Partner Content