De juiste matras kiezen

Door De Redactie

We brengen één derde van ons leven slapend door. Het belang van een goede matras is daarmee dus aangetoond. De juiste matras kan trouwens veel rug- en spierpijn voorkomen.

Er bestaat niet zoiets als dé perfecte matras voor iedereen. We hebben allemaal een persoonlijke voorkeur, eigen lichaamsbouw en slaaphouding. Het is belangrijk dat je goed gaat testen alvorens je aankoop te doen. 15 minuutjes liggen rollen en springen in de toonzaal volstaat niet, je slaapt er best letterlijk een nachtje over. Een proefperiode kan dus handig zijn! Wanneer heb je een goed model beet?

  1. Test de matras liefst met je partner. Je mag niet naar elkaar toerollen of voelen wanneer je partner uit bed stapt.
  2. Let vooral op de stevigheid. Je hebt mensen met een voorkeur voor een zachte matras, maar meestal is een iets harder model een betere keuze.
  3. De heupen en schouders zijn de drukpunten van je lichaam, die moeten dus goed ondersteund zijn. Wanneer je slaapt, moet de wervelkolom van je lichaam recht blijven. Iets zwaardere mensen kiezen best voor een stevige matras, want zij zakken sowieso al verder in de matras. Scheel je erg veel kilootjes met je partner? Opteer dan voor 2 aparte matrassen.
  4. Personen met een holle rug kiezen best voor een iets soepeler model, zodat de 'holte' van je rug wordt opgevuld en je hele lichaam in contact komt met de matras.
  5. Kijk eerder naar je slaapcomfort dan de prijs! De juiste matras is zijn investering zeker waard, de levensduur van een matras is gemiddeld 10 jaar.
     

Extra tip: om de levensduur van je matras te verlengen, keer je ze best om de paar maand eens om. Zo verslijt de matras minder op eenzelfde plek.

Partner Content