DIY: knutselen en koken met walnoten

Door De Redactie

Walnoten zijn in deze tijd van het jaar overal te vinden. En of je ze nu in de keuken gebruikt of in je interieur, ze zorgen altijd voor een stevige portie gezelligheid.

Kleine kunstwerkjes

Niet meteen iets om zelf aan te beginnen, maar met een beetje geluk vind je ze wel eens op veilingsites of bij een antiek- of brocantewinkel: walnoten waarin gedetailleerde minitaferelen gesneden zijn. Dit typisch Chinees houtsnijwerk (‘hediao’) is niet goedkoop, maar wel een uniek decoratiestuk.

Inspiratie hoedenpin

Met een beetje fantasie heeft deze walnootdecoratie wel iets weg van een verzameling ouderwetse hoedenpinnen. Laat je creativiteit dus maar helemaal los: hoe meer variatie, hoe liever!

Dit heb je nodig:

• walnoten • boormachine (of Dremel) met fijn houtboortje • ijzerdraad (stevig, +/- 1 mm en fijn, +/- 0,3 mm) • kniptang en fijne knijptang • parels in verschillende soorten en afmetingen (bv. rocailles, ronde glasparels, pailletten …) • hobbylijm (alles o.a. bij debanier.be)

Zo maak je het:

 1. Boor met het houtboortje een gat in de walnoot, van onderen naar boven.
 2. Knip een stuk van +/- 20 cm van de stevige ijzerdraad en plooi de bovenkant om met de knijptang.
 3. Rijg een grote glasparel aan de ijzerdraad, dan de walnoot en dan weer een of meerdere parels. Hou de onderste parel op zijn plaats met een stuk dunne ijzerdraad die je daarna als extra decoratie nog een paar keer van onderen naar boven rond de noot kunt wikkelen.
 4. Maak op dezelfde manier nog een aantal hoedenpinnen met verschillende parels en combinaties.

Stylingtip: Etaleer de hoedenpinnen in vintage garenklossen of in een mooi vaasje of fles.

Walnotenlikeur, hemels lekker

Vind jij een glaasje walnotenlikeur ook niet te versmaden? Het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk is om zelf te maken. Het minder goede nieuws is dat je voor het recept jonge, groene walnoten nodig hebt, en … die oogst je in juni. Nog even geduld oefenen dus! Wij geven je toch alvast het recept.

Dit heb je nodig:

• 30 groene walnoten • 1 l wodka – 250 g (als digestief) of 500 g (als dessertlikeur) suiker • ½ kl gemalen kaneel • 10 kruidnagels • ½ vanillestokje, opengesneden • zeste van een biocitroen • 2 g kardemom • 2 g kaneelbloemen (oa. via flavor.shop) • 10 g foelie

Zo maak je het:

 1. Draag handschoenen om de noten goed te wassen. Hak de noten in vier met een stevig (hak)mes. (Let op: het vrijgekomen sap geeft lastige vlekken!)
 2. Doe de noten in een glazen weckpot en voeg de wodka toe. Zet de pot op een warm, zonnig plekje en laat het mengsel 40 dagen trekken (schud om de twee dagen).
 3. Zeef vervolgens de noten eruit, doe de alcohol terug in de pot en voeg de andere ingrediënten toe. Roer tot de suiker volledig is opgelost en zet de pot nog 20 dagen op een warm plekje.
 4. Giet de likeur door een zeef in kleinere (decoratieve) flessen en bewaar ze op een koele, donkere plek.

En bekijk ook zeker dit recept om zelf walnotenboter te maken

In een schaal

Geen zin of tijd om creatief of culinair aan de slag te gaan met walnoten? In een mooie kom of schaal op tafel zijn de noten ook decoratieve én smakelijke sfeerbrengers!

Stoere kransen

Ook heel eenvoudige kransen zorgen voor extra sfeer in huis, zeker als je verschillende exemplaren met elkaar combineert. Wij geven je drie variaties om met noten aan de slag te gaan. De krans met noten: Boor met een fijn houtboortje een gaatje in elke noot, van beneden naar boven. Rijg de noten losjes op een stevig stuk ijzerdraad en draai de uiteinden in elkaar om de krans te sluiten. Wikkel ten slotte telkens een stukje ijzerdraad tussen de noten om ze op hun plaats te houden. De krans in metaal: Knip een lang stuk metaaldraad af (+/- 100 cm). Plooi de draad dubbel rond een walnoot en draai de uiteinden een paar keer rond elkaar om de gevormde ‘lus’ vast te zetten. Verwijder de noot en gebruik ze opnieuw voor de volgende lus. Werk zo verder tot de gewenste grootte en sluit de krans door de losse uiteinden van de ijzerdraad rond de eerste lus te wikkelen en knip het resterende af. De dubbele krans in metaal: Werk op dezelfde manier als hierboven maar gebruik twee stukken ijzerdraad tegelijk. Plooi de dubbele lussen ten slotte een beetje open.

Leuke weetjes over walnoten:

 • Walnoten zijn supergezond. Zo bevatten een overvloed aan onder andere ijzer, vitamine E, verschillende B-vitamines en omega 3-vetzuren. Een krachtbommetje dus!
 • Pluk walnoten niet van de boom, maar wacht tot ze zelf op de grond vallen. Dan pas zijn ze rijp.
 • Verse walnoten zijn maar een paar dagen eetbaar. Daarna moeten ze gedroogd worden om ze langer te kunnen bewaren.
 • Wil je graag walnoten in het wild gaan rapen? Op wildplukwijzer.nl (ook verkrijgbaar als app) vind je alle plekken in België en Nederland waar je terecht kunt.

Productie en foto’s: Dietlind Wolf/Taverne Agency, tekstbewerking: Tine Verdickt

Meer doen voor de herfst:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content