Een hond in huis: iets voor jou?

Door De Redactie

Dromen jij en je gezin al lang van een leuke speelkameraad, maar ben je nog niet helemaal zeker of je er wel klaar voor bent? Een hond kost immers geld (gemiddeld 1200 euro per jaar!) en brengt verantwoordelijkheden met zich mee.

Speciaal voor de twijfelaars: enkele aandachtpunten.

Waarom wil je een hond nemen? 

Wil je enkel en alleen een puppy kopen omdat ze er schattig uitzien? Of omdat je kinderen maar blijven zeuren? Bespreek met je huisgenoten of jullie voor een hond willen zorgen en hem de nodige verzorging en aandacht kunnen geven. Vergeet zeker niet dat de meeste honden tussen de 10 en 13 jaar oud worden en dus jarenlang bij jullie in huis zijn.

Heb je voldoende plaats voor een (nieuw) huisdier?

Sommige honden worden vrij groot en hebben veel lichaamsbeweging nodig. Een grote tuin is zeker een pluspunt, maar het is niet noodzakelijk. Als je een kleine tuin hebt of op een appartement woont, zal je geregeld een wandelingetje moeten maken met je viervoeter. Op die manier kan je hond zijn energie kwijt en voorkom je dat hij zich gaat vervelen.

Heb je tijd voor een hond? 

Een hond opvoeden kost behoorlijk wat tijd. Vooral wanneer je een puppy koopt, zal die het eerste half jaar enorm veel van je tijd vragen. Jij en je nieuwe kameraad zullen elke dag samen heel wat uren spenderen: training en opvoeding, verzorging van de vacht, voederen, uitlaten, hok schoonmaken,…

Welk ras past het beste bij jou? 

Kies een hondenras dat het beste bij jou en je gezin past. Ook als je al andere huisdieren hebt (bv. een kat), informeer je beter eerst welke rassen goed overweg kunnen met andere dieren. Heb je kinderen? Dit lijstje met kindvriendelijke rassen kan je alvast helpen met je zoektocht naar de perfecte speelkameraad.

Denk eens aan een asieldier!

Ben je klaar voor een nieuwe huisgenoot? Ga dan ook eens langs bij een asiel in je buurt of kijk op hun website. Kiezen voor een asielhond heeft namelijk één groot voordeel: de asielmedewerkers kunnen je alles vertellen over het gedrag en karakter van een bepaalde hond. Bovendien zijn de dieren ingeënt, ontwormd en gechipt. Handig!

Enkele nuttige links als je overweegt om een asielhond in huis te halen:

Gastredacteur: Jill Vander Auwera 

Partner Content