Elke mama telt

Door De Redactie

Om de aandacht te vestigen op moedersterfte , deelt Sensoa samen met bekende mama's Maaike Cafmeyer en Hilde De Baerdemaeker op vrijdag 11 mei 15.000 rozen uit in de stations van Gent Sint-Pieters, Brussel Centraal en Antwerpen.

 

'Elke mama telt!' is de titel van de campagne van Sensoa waarmee extra inzet gevraagd wordt voor de strijd tegen moedersterfte in ontwikkelingslanden . Elke dag sterven er immers bijna 1.000 vrouwen in het kraambed, waarvan 99% in ontwikkelingslanden.

Moederdag geen feest in ontwikkelingslanden

Op Moederdag zetten we mama's in de bloemetjes. Dit is niet zo in het Zuiden. Elke dag sterven bijna 1.000 vrouwen in het kraambed. Dat is één moeder per anderhalve minuut. 350.000 vrouwen per jaar. Zij sterven aan de gevolgen van complicaties van hun zwangerschap of bevalling.

Met 5 sterftes per 100.000 geboortes behoort België volgens de Wereldgezondheids-organisatie tot de top drie van de meest veilige landen ter wereld om zwanger te zijn en te bevallen. Ter vergelijking: in Burundi loopt een vrouw 200 keer méér risico te sterven tijdens haar zwangerschap of bevalling dan een vrouw in België.

De meeste gevallen van moedersterfte kunnen nochtans vermeden worden. In meer dan de helft van de gevallen is de zwangerschap ongepland. Door een gebrek aan toegang tot anticonceptie worden vrouwen vaak op jonge leeftijd zwanger en hebben zwangerschappen die elkaar te snel opvolgen. Naast een gebrek aan anticonceptie moeten veel vrouwen bevallen zonder enige vorm van medische begeleiding of in slecht uitgeruste ziekenhuizen .

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich met de Millenniumverklaring geëngageerd om moedersterfte met tweederde te verminderen tegen 2015. Drie jaar voor de deadline staat de teller nog maar op één derde.

De acties van 'Elke mama telt!'

Om het gebrek aan vooruitgang in de strijd tegen moedersterfte aan te kaarten, huldigen de Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen een levensgroot bloemenstandbeeld in de vorm van een zwangere vrouw in, op donderdag 10 mei om 12u30.

Omdat elke mama telt, zal Sensoa aan de vooravond van Moederdag, op vrijdag 11 mei vanaf 15u, 15.000 witte rozen uitdelen in de stations van Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal en Brussel-Centraal. Reizigers worden gevraagd om een roos aan hun moeder te geven. De witte rozen brengen hulde aan alle mama's, ook zij die Moederdag niet kunnen vieren. Uit solidariteit deelt Maaike Cafmeyer, zelf moeder van twee, in Gent mee rozen uit. In Brussel steekt Hilde De Baerdemaeker, mama van een tien weken te vroeg geboren tweeling, een handje toe.

Op dinsdag 15 mei organiseert Sensoa i.s.m. het Kunstencentrum Vooruit Moedernacht, het slotevenement van deze campagne.

www.elkemamatelt.be

Bron: zappybaby.be
 

Partner Content