Er zit een spin(netje) in huis

Door De Redactie

September staat bekend als spinnenmaand. Twee vaak voorkomende gasten in huis zijn de grote huisspin en de gewone huisspin. Wie is wie en klopt het wel dat ze pas in september in huis binnenkomen?

Onze allergrootste inheemse spin is, wanneer je de lengte van haar poten meerekent, de grote huisspin. De poten van de volwassen mannetjes kunnen langer worden dan zeven centimeter! Het lichaam van een mannetje wordt 10 tot 17 mm en dat van een vrouwtje 11 tot 20 mm. Huisspinnen maken "matwebben", matachtige horizontale spinsels zonder kleefstof. Een prooi die in het web valt, krijg meestal niet de tijd om een ontsnapping in te zetten.

Wanneer de grote huisspin de trilling van de bewegende prooi in haar web voelt, komt ze aangesneld en bijt ze haar slachtoffer onmiddellijk.  Als de prooi ongevaarlijk is, grijpt de spin het beest met haar gifkaken vast en neemt ze het mee naar haar schuilplaats. Een gevaarlijke prooi, zoals een wesp, krijgt meerdere korte giftige beten waarbij het slachtoffer eerst verlamd wordt.

De gewone huisspin is het kleine zusje van de grote huisspin. Ze is meestal wat donkerder gekleurd. mannetjes worden zo'n 10 tot 14 mm groot, en de vrouwtjes 11 tot 16 mm.

Heel wat mensen denken dat spinnen in de herfst naar binnen komen omdat het buiten te koud wordt, maar dat is een fabeltje. In de herfst worden de mannetjes van de huisspinnen volwassen. Ze verlaten hun web en gaan op zoek naar een volwassen vrouwtje. Daarom zie je ze al eens door je huis op avontuur trekken.

Wil je meer weten over spinnen? Surf naar www.natuurpunt.be/spinnen.
Volg Natuurpunt op Facebook of Twitter!
 

Partner Content