Fietshelm vermindert risico op hersenletsel met 85%

Door De Redactie

Het dragen van een fietshelm is in België nog niet verplicht maar volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, zou het aantal dodelijke ongevallen verminderen met 10 à 20%. Een fietshelm vermindert het risico op hersenletsels zelfs met 85%.

Eigenlijk is de helm voor de fiets wat de veiligheidsgordel is voor de auto. Om effectief te zijn moet de helm aangepast zijn aan het hoofd van de fietser: één keer vastgemaakt, mag hij niet te los of te vast zitten; de helm mag ook niet bewegen als men met het hoofd schudt, moet rechtop staan en niet naar achteren of naar voren hangen. De lengte van de riempjes van de helmen is gemakkelijk en snel in te stellen, zodat ze soepel en comfortabel zitten.

De fietshelmen van ABUS bijvoorbeeld zijn ook nog uitgerust met een achterlichtje en felle reflectoren. De vorm van de helmen is speciaal ontworpen om de nek en de slapen van de kinderen te beschermen. Tegelijkertijd hebben ze een vlakke achterkant om het comfort van kinderen in het kinderzitje te garanderen.

Door het dragen van fietshelmen vermindert het risico op hersenletsels én erger:

  • verwondingen aan het hoofd behoren tot de vaakst voorkomende oorzaken van invaliditeit en overlijden bij kinderen
     
  • een helm dragen is niet verplicht in België, maar het Ministerie van Uitrusting raadt het wel ten stelligste aan
     

Partner Content