Gedaan met cyberpesten

Gedaan met cyberpesten

Wat is cyberpesten?

Bij cyberpesten gaat de pester iemand bedreigen, lastigvallen of vernederen op het internet. Bijvoorbeeld:

  • Een foto publiceren van iemand en daarbij gemene opmerkingen geven
  • Geruchten verspreiden via sms
  • Als iemand anders inloggen in een chatroom en de reputatie van de persoon beschadigen
  • Beschamende foto’s of video’s van iemand anders publiceren

Net zoals bij pesten, doen cyberpesters dit omdat ze boos en haatdragend zijn. Ook verveling is een belangrijke reden voor cyberpesten. Het grootste probleem van cyberpesten is, is dat het zo eenvoudig is om te doen. Je kunt een kwetsend bericht versturen zonder dat ook maar iemand weet wie jij bent.

Wat kan je ertegen doen?

Cyberpesten is een serieuze kwestie en mag niet genegeerd worden. Het kan aanvankelijk heel banaal lijken, maar online verspreidt alles zich als een lopend vuurtje. Kwetsende beelden, video’s en berichten worden razendsnel naar verschillende mensen doorgestuurd. Het is belangrijk dat jongeren hierover praten met een volwassene, een ouder of een leerkracht als ze met cyberpesten geconfronteerd worden.

Op school willen kinderen 'cool' en populair zijn, ze willen erbij horen. Sommige jongeren gaan daar zo ver in dat ze zelfs bereid zijn om andere leeftijdsgenoten te pesten.

Als je iemand kent die een cyberpester is of was of jij hebt zelf als eens iemand gepest, is het belangrijk hier onmiddellijk mee op te houden. Bied je excuses aan aan de persoon die je kwetste. Leeftijdsgenoten pesten is niet alleen kwalijk voor de persoon die gepest wordt, maar kan achteraf ook jou schaden. Je kunt met een groot schuldgevoel achterblijven en je kunt een levenlang spijt hebben dat je het ooit hebt gedaan.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Surf dan eens naar www.veiligonline.be/cyberpesten

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)