Geef je kinderen wat seksuele opvoeding

Door De Redactie

Kinderen opvoeden, betekent ook dat je met hen praat over seksualiteit en relaties. Sommige ouders gaan dat gespreksonderwerp liever uit de weg maar uit onderzoek is gebleken dat ouders wel degelijk een belangrijke rol spelen in de seksuele ontwikkeling van hun kinderen. Laat dus niet alles over aan de school maar neem het heft in eigen handen.

Waarom is praten over seks en relaties belangrijk?

Als ouders zwijgen over dit thema, geven ze al snel het signaal dat dat onderwerp taboe is. Kinderen zullen zelf op zoek gaan naar informatie en zullen hun ouders minder snel in vertrouwen nemen. Bovendien kom je door te praten over seks en relaties te weten waar je kind mee bezig is. Daarnaast,ontdek je ook wat je kind al weet over het onderwerp en hoe het tegen bepaalde dingen aankijkt zoals holebi’s, ontrouw, …

Tot slot kan je je eigen waarden en normen over seksualiteit doorgeven aan je kind. Je leert je kind wat kan en niet kan op het vlak van seks en relaties.

Handige tips

  • Het is normaal dat gesprekken over seks met je kinderen stroef verlopen. Maar hoe meer je er over praat, hoe gemakkelijk het gaat.
     
  • Begin er zo vroeg mogelijk aan. Seksuele opvoeding is een continu proces dat begint op het moment dat kind geboren wordt. Onderzoek toont aan dat jongeren die vanop jonge leeftijd voorgelicht worden, seksueel gedrag vaker uitstellen.
     
  • Laat reacties als “daar ben je nog te jong voor” achterwege. Elke vraag verdient een eerlijk antwoord.
     
  • Gebruik woorden waarbij je je op je gemak voelt en die passen bij de leeftijd van je kind.

Partner Content