Géén gladde stoep deze winter

Door De Redactie
Niet iedereen is er zich van bewust, maar bij gladheid of sneeuwval is het verplicht om de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij te houden. Wij zetten de regels op een rijtje...

Hoe maak ik mijn stoep sneeuwvrij?

Belangrijk is dat je de stoep sneeuwvrij maakt over de hele lengte van het voetpad voor je woning. De sneeuw die je van het voetpad ruimt, moet je aan de rand van het voetpad opstapelen. Zo hebben de voetgangers een vrije doorgang en kan het dooiwater makkelijk wegvloeien. Zorg er zeker voor dat bushaltes, brandkranen en riooldeksels vrij blijven. De plaatsen waar je sneeuw en ijs verwijderd hebt, bestrooi je best met zand of zaagsel. Zo vermijd je dat het daar opnieuw glad wordt. Dooizout kan gebruikt worden om het ijs te laten smelten. Je vindt het in de meeste doe-het-zelfzaken of winkelketens. Ga er echter, in het belang van bomen en planten, zuinig mee om.

Mag ik de opgeruimde sneeuw op straat gooien?

Gooi nooit de sneeuw van het voetpad in de straatgoot of op de rijweg. Daardoor kunnen immers gladde plekken ontstaan, die vooral de fietsers in gevaar brengen! Als er zo een ongeval gebeurt, kun je daarvoor mee aansprakelijk gesteld worden. Zolang het vriest, is het bovendien verboden water (of andere aanvriezende stoffen) te gieten of te laten lopen op de openbare weg. Ook het maken van glijbanen op de openbare weg is niet toegestaan.

Wie moet de sneeuw ruimen voor een appartementsgebouw?

Iedereen moet in principe het voetpad voor zijn eigen woning voldoende vrij van ijs en sneeuw houden. In appartementsgebouwen staan de bewoners van de gelijkvloerse verdieping in voor deze taak. Is het gelijkvloers niet bewoond, dan gaat de verplichting over op de bewoners van de eerste verdieping, enzovoort. Als er een huisbewaarder of syndicus voor het gebouw aangesteld is, dan is hij verantwoordelijk voor de sneeuw- en ijzelbestrijding. Bij onbewoonde gebouwen en langs niet-bebouwde percelen rust deze verplichting op de eigenaar.

Wat als ik de sneeuw voor mijn woning niet opruim?

Wie zijn stoep tussen zonsopgang en 20 uur ‘s avonds niet veilig maakt bij sneeuw of ijzelvorming, schendt de regels van de gemeente en riskeert een boete die kan oplopen tot 250 euro. Bovendien kun je – als hierdoor een ongeval gebeurt – verantwoordelijk gesteld worden, en veroordeeld worden om de veroorzaakte schade te betalen.

Partner Content