© Getty Images

Gelukswandelingen: wandel je mee in het teken van mentale gezondheid?

Door Jolien Thieleman

Van 1 tot 10 oktober vindt elk jaar de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Daarom worden er heel wat leuke activiteiten georganiseerd, zoals gelukswandelingen, om het jaarthema van 2022 te onderstrepen: je innerlijke kracht.

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Tijdens deze 10-daagse zetten Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker.

Dit jaar doen maar liefst 775 organisaties mee: ze organiseren wandelingen in teken van mentale gezondheid, nodigen gastsprekers uit rond het thema, fleuren het straatbeeld op met spreuken die ieders kracht in de kijker zetten, of doen andere verbindende acties onder het motto #samenveerkrachtig.

“Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om hun kracht te ontdekken, roepen we hen op om samen trots te zijn op deze krachten – groot en klein – en om ze ook in te zetten om anderen te helpen. Als we die gewoontes inbouwen in ons dagdagelijks leven krijgt ons geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek“, vertelt Eline De Decker, stafmedewerker bij Gezond Leven.

Gelukswandelingen

Rozette Reyskens is schepen van welzijn in Zutendaal en organiseert voor de inwoners van haar gemeente een wandeling in teken van geestelijke gezondheid. “Wandelen in de natuur en mentale veerkracht gaan hand in hand. Dit is nu net waar het lokaal bestuur wil op inzetten als warme gemeente, zodat iedereen ‘zich goed in zijn vel voelt’ in het groenste snoepje van Vlaanderen!”.

Ook Luc Luycx die zelf een psychische kwetsbaarheid heeft, werkte mee aan de wandeling ‘samen op stap naar veerkracht’: “Samen met ervaringsdeskundigen willen wij tijdens deze wandeling een krachtig signaal geven tegen stigma. Etiketten horen thuis op flessen, niet op mensen.”

Startweekend

Tijdens het startweekend staan alvast heel wat leuke activiteiten gepland.

  • Zutendaal: Wandeling ‘Samen op stap naar veerkracht’ op zondag 2 oktober van 10u30 tot 13u30
  • Leuven: Gezinsdag – gezinskracht op zondag 2 oktober
  • Waasmunster: Gelukswandeling en gevoelsmuur in de bib op zaterdag 1 oktober
  • Blankenberge: ‘Jong en (samen) veerkrachtig’ op zaterdag 1 oktober van 14u tot 18u
  • Antwerpen: Warme William Luistermobiel in Brasschaat, Kalmthout, Wuustwezel, Essen en Kapellen op zaterdag 1 oktober van 11u tot 16u30

Benieuwd naar alle activiteiten? Neem een kijkje op www.samenveerkrachtig.be.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content