Gratis bloemzaadjes

Door De Redactie
Bij Libelle deze week (17 maart 2011) vind je een pakje met zaaizaadjes van deze kleurrijke bloemen. Zaaien en genieten maar!

Middagbloemen (Dorotheanthus bellidiformis) zijn enthousiaste en makkelijk te zaaien eenjarigen. Deze Zuid-Afrikaanse bloemsoort bloeit in zachte tinten tussen roomwit en roodpaars; een enkele keer in geel. De bloemen lijken net grote madeliefjes; de bladeren zijn rubberachtig als bij een vetplant met glinsterende spikkeltjes. Vandaar dat ze soms de naam “ijsbloemen” krijgen.

Waar?

Middagbloemen voelen zich het best op een droge plek in volle zon, aan de rand van een pad, een border of in een pot. Maar je kan ze ook kwijt op een muurtje, tussen de tegels van je terras, in een pot of in een rots- of puintuintje. Geen plek is hen te warm.

Hoe?

Vul een zaaibak met kant-en-klare zaaigrond, liefst zonder turf. Druk de grond voorzichtig aan en benevel met een plantenspuit. Strooi het zaad dun uit. Middagbloemen hebben heel fijn zaad, meng het met zand om beter te kunnen verspreiden. Strooi er een dun laagje zaaigrond over en druk zachtjes aan. Benevel met kraantjeswater op kamertemperatuur. Dek af met glas of plastic (met gaatjes) en zorg dat de grond niet uitdroogt. Na drie weken komen de eerste groene stipjes tevoorschijn. Haal er meteen de bovenbedekking af en zet je bakje uit de volle zon. Eens het eerste paar blaadjes gevormd is, moet je verspenen. Vul plantpotjes voor de helft met potgrond; druk stevig aan. Vul bij tot zo’n 2 cm van de rand en druk opnieuw aan. Duw met de achterkant van een potlood een gaatje in het midden. Ga met een vork onder de wortels van je jonge plantje en haal het eruit. Kies enkel de sterkste exemplaren. Zet ze in het gat, druk aan en begiet met lauw kraantjeswater. Hou de plantjes twee weken vochtig en uit de zon. Daarna kunnen ze in de koude kas of platte bak.

Wanneer?

Zaai je begin april in een zaaibakje, in huis, dan kan je de plantjes rond 15 mei buiten planten. Je kan ze ook eind april in volle grond zaaien, op een droge plek met veel zon. Maak de bovenste 5 cm aarde los en meng er compost doorheen. Zaai heel dun, bedek met compost, druk goed aan en besproei. Leg er de eerste weken plastic over. Dun de zaailingen uit zodra de eerste paar blaadjes gevormd is. Laat zeker 10 cm tussen elke bloem.

Verzorging

Eens je middagbloemen in de tuin staan, heb je er geen omkijken naar. Mest hoeven ze niet. Maar opgelet voor slakken, die lusten de jonge plantjes wel. Ook al stoppen ze eind september met bloeien, toch blijven de leuke blaadjes nog voor een decoratief beeld zorgen. Het is pas na de eerste vorst dat ze hun schoonheid definitief verliezen.

Partner Content