Heb jij een frenemy?

Door De Redactie

Elke vrouw heeft een frenemy; een giftige vriendin die je relatie bekritiseert en commentaar geeft op je lievelingsoutfit. Waarom tolereer je dit gedrag en onderhoud je de relatie?

Twee soorten frenemies
Een echte frenemy (een samentrekking van friend en enemy) is een vriendin waarmee je afspreekt om te gaan shoppen, lunchen of een kopje koffie te drinken, en waarbij je na afloop achterblijft met een slecht en depressief gevoel over je leven. Bij mannen lijkt dit fenomeen niet voor te komen, ze reageren zelfs verbaasd als ze horen dat vrouwen vriendinnen hebben die ze eigenlijk niet leuk vinden.

Psychologen delen frenemies op in 2 soorten: de vriendin die plezier heeft in jouw tegenslagen en de vriendin die er een sport van maakt om je zo vaak mogelijk te vernederen. Vermoedelijk ligt de oorzaak van de scheefgegroeide vriendschap bij de psychologie van de vrouw: ze analyseren vaak conversaties en piekeren over het gemene gedrag van hun vriendinnen.

Waarom?
Waarom onderhoud je vriendschappen met vrouwen die je niet eens leuk vindt? Vaak denk je er zelfs gewoon niet aan om je frenemy te dumpen. Dat komt omdat vrouwen vriendschappen baseren op emotionele banden. Omdat we tijd en emoties investeren in onze relaties, vinden we het moeilijk om ze op te geven, zelfs wanneer die zogenaamde vriendin zich slecht gedraagt. Of misschien gewoon omdat het gemeen is om een 'vriendin' te dumpen.

Beroemde frenemies
Iedereen heeft een frenemy; ook beroemdheden. Denk maar aan de koele relatie tussen Gwyneth Paltrow en Winona Ryder of de woelige vriendschap van Paris Hilton en Nicole Richie.

Partner Content