Help! Mijn tiener vindt niets om aan te doen

Door De Redactie

‘Mama, ik heb echt niets om aan te doen. Ik heb nieuwe kleren nodig’. En dat terwijl ze vorige week nog uit shoppen was met enkele vrienden. Hier zijn enkele tips om de garderobe van je zoon of dochter goedkoop aan te vullen.

Foto: Blender Vintage Shop door ©Anouk Haleyt

Jouw kleren zijn terug in

Enkele jaren geleden liep ze er nog in een grote boog omheen, maar tegenwoordig zijn jongeren niet uit tweedehandswinkels weg te slaan. Je vindt er altijd wel iets naar je zin, en dit tegen een klein prijsje. Neem je dochter of zoon eens mee naar Think Twice of Episode, twee tweedehandsketens die ook in België aanslaan. Van schoenen tot jassen, de kleren die jij vroeger droeg, slaan nu in als een bom.

Kleding vanop zolder

Tweedehandskleding is weer helemaal in. Oude kleding wordt vanonder het stof gehaald en op de rommelmarkt verkocht, met hier en daar echte pareltjes.  Kijk eens wanneer er een rommelmarkt plaatsvindt in de buurt en maak er samen een gezellige dag van. Misschien vindten zij er iets leuks en bespaar jij een heleboel geld. Win-win.

Swoppen maar

Een opkomende trend: Swopping. Tegenwoordig organiseren jongeren ruilfeestjes. Ze gaan bij elkaar op bezoek en wisselen onderling kledingstukken uit. Terwijl je dochter die ene T-shirt beu is gedragen, is er misschien een vriendin verzot op. Of zet zelf ook eens een ruilavond op poten voor jouw vriendinnen.

Switch Them Clothes was een initiatief van Kaat Van Dam. Kaat is 20 en studeert journalistiek aan Thomas More in Mechelen. “Ik probeer al zes maanden geen nieuwe kleding te kopen zodat ik bewuster leer omgaan met de kleding die ik heb.” Op 31 oktober nodigde ze enkele vriendinnen bij haar thuis uit. Ze had hapjes en drankjes voorzien en de gasten konden hun kleren etaleren.

“Je kon onderling kleren ruilen maar sommige dingen werden vaak gewoon weggegeven. De spullen die overbleven heb ik naar de Kringloopwinkel gebracht. Ik ben blij met de kleren die ik heb kunnen strikken en heb nog steeds geen spijt van de spullen die ik heb weggedaan. Mijn vriendinnen dragen mijn kleren nu, dus écht weg zijn ze niet.” Tegen de zomer wil Kaat een tweede editie organiseren.

(Ver)kopen op Facebook

Sommige tieners dragen liever merkkleding. Niks mis mee, wel prijzig. Op Facebook zijn er verschillende pagina’s waarbij je je kan aansluiten. Dit kunnen weggeef-of verkooppagina’s zijn. Als je geluk hebt, vind je regelmatig een mooi merkkledingstuk aan een prijsje. Soms zelfs gratis. Niet alleen je zoon of dochter wint hierbij, je kunt zelf ook de pagina’s eens door scrollen. Dit zijn de populairste: gratis ruilen, design en merken en te koop. 

Zoek doelgericht op Kapaza of 2dehands.be

Op Facebookpagina’s moet je geluk hebben met de aanbiedingen die je tegenkomt. Op tweedehands verkoopsites als Kapaza en 2dehands.be kan je doelgericht zoeken door duidelijke zoektermen in te geven. Je geeft op wat je zoekt en welk merk je leuk vindt. Efficiënt en handig om ongewenste zoekresultaten te vermijden.

Ben jij helemaal gek op tweedehands spullen? Dan is ‘upcycling‘ vast écht iets voor jou. 

Gastredacteur: Anouk Haleyt 

Partner Content