Het gaat vooruit, op die elektrische fiets

Door De Redactie

Elektrische fietsen zijn in opmars. Denk je eraan om er ook een te kopen? Enkele weetjes over dit nieuwerwetse vervoermiddel.

Met een accu

Een elektrische fiets oftewel Pedelec (Pedal Electric Cycle) heeft een accu die je tijdens het trappen ondersteunt. Als er tegenwind is of als je een berg op fietst, kun je de bijstand verhogen. Als je wilt, kun je de accu ook uitschakelen.

Blijven trappen

Elektrische fietsen werken enkel ondersteunend. Dat betekent dat je op de pedalen moet trappen voor de batterij in werking treedt. De steun stopt als jij stopt met trappen of als je sneller fietst dan 25 kilometer per uur.

Gaat lekker lang mee

Hoe lang de accu meegaat, hangt af van hoe intensief je hem gebruikt. Als je weinig support van je elektrische fiets vraagt, kun je langer fietsen dan wanneer je de batterij in de hoogste versnelling zet. Met een volle batterij kun je gemiddeld 40 kilometer afleggen.

Het kostenplaatje

Een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets. De kostprijs varieert tussen 1500 en 3000 euro. Het prijsplaatje hangt sterk af van de kwaliteit en de levensduur van de accu. Hou er wel rekening mee dat een batterij niet eeuwig meegaat. Je kunt een batterij 400 tot meer dan 1000 keer opladen. Een nieuwe accu kost tussen 300 en 500 euro.

En weer opgeladen

Een lege accu kun je via het stopcontact opladen. Dat duurt gemiddeld vier uur. Omdat elektrische fietsen heel populair zijn, ontstonden er in Vlaanderen verschillende oplaadpunten waar je jouw accu, gratis of tegen een kleine betaling, kunt opladen. Voor een overzicht van alle deelnemende ondernemingen, ga naar http://www.fietsoplaadpunten.be.

Met dank aan de Fietsersbond.
 

 

 

 


 

Partner Content