Het gras is nergens groener

Door De Redactie

Lente in heerlijk fris grasgroen... Tenzij ongedierte of een ander grasprobleem je hele voorjaarsgevoel ineens opblaast. Gelukkig is er nog ons reddingsteam. 8 gazon-problemen, 8 oplossingen!

Net als andere planten heeft ook gras licht, water, lucht en voeding nodig om te leven. Bij gebrek aan één of meer van die elementen, valt je gazon al gauw ten prooi aan één van de 8 meest voorkomende grasproblemen.

1. Overal mos!

Probleem
Mos is ontsierend, de grasmaaier slipt en laat lelijke sporen na.

Oorzaak
Schaduw is één van de meest voorkomende oorzaken: het gras kan onvoldoende groeien, zodat het door het mos wordt verdrongen. Ook op een slecht doorlatende bodem gedijt mos beter.

Voorkomen
Gebruik op schaduwrijke plekke speciaal graszadenmengsel voor schaduwgazon. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem. Maai gras niet te kort, vooral niet in voor- of najaar: gras groeit niet meer onder de 6°C. Als het te kort is, wordt het overgroeid en verstikt door het mos. Goede bemesting bevordert de groei en de weerstand van gras.

Bestrijden
Vanaf maart/april kan je speciale mosbestrijdingsmiddelen op het gazon uitstrooien. Dien tegelijk met de mosdoder ook stikstofrijke meststof toe. Die geeft het gras een groeistoot zodat het de vrijgekomen plaats kan bezetten. Dat moet zo snel mogelijk, anders worden de open plekken ingenomen door nieuw mos of onkruid. Verwijder het afgestorven mos met een grashark of verticuteermachine. Zo haal je ook de viltlaag van dood grasmaaisel tussen de graswortels weg. Zaai na het verticuteren de open plekken meteen in.

2. [LINK_TEXT id=1]
3. [LINK_TEXT id=2]
4. [LINK_TEXT id=3]
5. [LINK_TEXT id=4]
6. [LINK_TEXT id=5]
7. [LINK_TEXT id=6]
8. [LINK_TEXT id=7]

 

Partner Content