Het grote poets-je-blij-plan

Door De Redactie
Een schoon huis én een goed humeur, in vier simpele stappen: iets voor jou? Wij doen je graag enkele tips aan de hand!

Stap 1 – Verzamel de troep(en)

Het helpt niet om voor de zoveelste keer de schoenen van je huisgenoten naar de kast op de tweede verdieping te brengen. Het helpt niet om de vaatwasser leeg te maken en de helft niet in die uitpuilende kasten te krijgen… Om generaal Rommel te verslaan, moet je het strategisch aanpakken en de troep te lijf gaan voor hij er is.
Check pijnpunten. Waaraan spendeer je het meeste tijd bij het opruimen? Zoek dan een structurele oplossing: als alles wat je niet gebruikt uit je keukenkastjes verdwenen is, passen je schone glazen er wél weer in en blijven ze schoon. Het is even reorganiseren, maar het zal je op termijn veel tijd, poetswerk én ergernissen besparen.

Stap 2 – Haal alles uit de kast

Een kast van een huis heb je niet nodig. Als je maar genoeg kasten hebt. En zo gek veel hoeven er dat zelfs niet te zijn. Zolang ze maar…juist, opgeruimd zijn. Daarom is het slim om de plannen voor een grote lenteschoonmaak te vervangen door een kastenplan. En dat hoeft heus niet in één keer uitgevoerd worden. Ruim, als je even tijd hebt, kast per kast op, voer de rommel af en organiseer de inhoud grondig als je de kast weer vult. Scheelt uren opzoekwerk, opruimen en plaats maken in de toekomst.

Stap 3 – Stop de rommelstroom

Eindelijk een opgeruimd huis…en twee weken later zie je er niets meer van! Het is net als met diëten: als je je levensstijl niet aanpast, helpt het allemaal niet en ligt alles er zo weer rommelig bij. De kunst is om de boel bij te houden en vooral: om de rommelstroom in te dijken. Een goed sorteersysteem kan wonderen doen. Verwijder systematisch spullen die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt.

Stap 4 – Het zit in je systeem

Alle rommel weg? Dan is het nu tijd voor het échte werk. Met poetsen is het zoals met sporten: voor je eraan begint, heb je er meestal geen zin in, maar daarna ben je blij, met het resultaat en met jezelf. Hoe minder vies je het laat worden, des te minder tijd en moeite kost het om te poetsen. Ga dus voor routine: werk je eigen systeem uit. Elk systeem werkt, zolang je er zelf maar achter staat. Motivatie nodig? Met een uurtje intensief poetsen verbruik je al gauw 300 calorieën extra.

Hulp nodig?

  • om routine in je werk te krijgen, surf je best even naar http://www.flylady.com/. Je kan er checken hoe je eenvoudig begint en via dag- en weekschema’s moeiteloos een smetteloos huis krijgt

Partner Content