Het wordt lichter, de koolmees zingt weer!

Door De Redactie

Nu de donkerste en langste dagen net gepasseerd zijn en de dagen weer gaan lengen, begint de koolmees weer frequent te zingen! Vooral het mannetje kan je nu bezig horen in je tuin. Luister goed of je geen mini politiesirene in je tuin hoort, want dat is de koolmees die begint te zingen!

Kennismaking

Wie kent de koolmees niet? Het is een herkenbaar klein geel vogeltje met zwarte kruin, witte wangvlekken en een gele borst. Het mannetje heeft een duidelijk bredere band over zijn borst lopen, heeft meer zwart tussen de poten en zijn kop glanst meer. De koolmees is onze grootste mees, een volwassen vogel wordt zo'n 14 centimeter groot en weegt gemiddeld 18 gram. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van 22,5 tot 25,5 cm.

Pih-puuh

Wanneer de koolmees roept, klinkt zijn pih-puuh een beetje als een sirene van een politiewagen. Zijn zang klinkt als een hoge si si sirr en is zachter dan die van de pimpelmees. Wanneer de winter valt, stopt de koolmees met zingen, maar vanaf het moment dat de dagen weer beginnen te lengen (21 december) klinkt de zang weer frequent in de tuin.

Wat ruist er door het struikgewas?

Koolmezen leven vooral in bosrijke gebieden, maar komen ook naar tuinen met veel groen. Ze schuilen meestal in het struikgewas en in de bomen. Toch zijn ze niet schuw en eten ze wel eens pinda's uit de hand. Wil je hen verwennen in je tuin, voorzie dan vetbollen, pindanetjes en een voedertafel met een gevarieerde hoeveelheid zaad. Koolmezen verdedigen een vetbol actief tegen andere mezen. Om veilig te zijn, eet hij met kleine hapjes en kijkt hij zenuwachtig om zich heen.

Heb je een mees gezien met een blauwe kop en vleugels, dan is het geen koolmees maar een pimpelmees.

Vogels tellen

Wil je graag vogels leren herkennen? Surf dan naar www.vogelweekend.be voor een overzicht van alle tuinvogels. Je hoort er ook hun zang. Tel mee de vogels in je tuin tijdens Het Grote Vogelweekend van 2 & 3 februari en vergeet niet deel te nemen aan de wedstrijd van De Mooiste Voederplank!

Bron: natuurpunt.be

Partner Content