Closeup of woman using laptop computer; Shutterstock ID 114673603

Zo kies je een ‘hack-proof’ paswoord!

Door Rani Merckx

Veilige wachtwoorden voor je mail, online bankieren, webshops... zijn superbelangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat iemand zomaar aan je gegevens kan. Maar hoe kies je dat, een waterdicht wachtwoord? Ontdek onze vijf tips!

Gebruik jij een veilig paswoord? Uit een onderzoek van Amerikaans beveiligingsfirma SplashData is gebleken dat heel wat mensen een wel héél voor de hand liggende combinatie gebruiken als paswoord.

Meest gebruikte paswoorden

Beveiligingsfirma SplashData onderzocht de paswoorden van 2 miljoen rekeningen die gelekt werden op het internet. Daaruit bleek dat een inbraak op computers en rekeningen makkelijk mogelijk was door een veelgebruikt clichépaswoord: 1-2-3-4-5-6. Een 7 en 8 voegden heel wat mensen toe aan het rijtje, simpelweg omdat bepaalde sites langere paswoorden vragen. Ook het Engelse woord voor paswoord ‘password’ wordt veel gebruikt door mensen.

Wachtwoorden kraken wordt kinderspel met deze top 10 aan wachtwoorden die hackers te grabbel hebben gegooid op het internet. Staat jouw paswoord in de top 10? Dan verander je het best!

  1. Password1234
  2. 123456
  3. password
  4. 12345
  5. 12345678
  6. qwerty
  7. 123456789
  8. 1234
  9. baseball
  10. dragon

Zo kies je een veilig paswoord

Gebruik een zin

Ga voor een wacht’zin’, in plaats van een wachtwoord. Hoe langer je zin, hoe veiliger! Of maak gebruik van een ezelsbruggetje. Dit is een zin die je gemakkelijk kan onthouden, zoals ‘Ik werk elke dag van 9 tot 5 bij Libelle!’. Dat wordt – als je de eerste letter van elk woord neemt – ‘Iwedv9t5bL!’.

Wees uniek

Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord: geef je mailaccount een ander wachtwoord dan je account van online bankieren. Anders kan een hacker in al je bestanden nadat hij een wachtwoord raadt.

Maak het niet te gemakkelijk

Je wachtwoord mag niet te gemakkelijk zijn om te raden. Kies dus geen wachtwoord dat uit je dagelijks leven komt zoals de naam van je huisdier of kinderen. Ook een variant met een cijfer zoals ‘Samson1997’ is te gemakkelijk. Best kies je een wachtwoord van ten minste 8 tekens, en combineer grote en kleine letters met cijfers en symbolen.

Denk aan een geheugensteun

Soms heb je de keuze een beveiligingsvraag in te stellen als geheugensteun voor je wachtwoord. Kies ook dan een vraag waar alleen jij kunt op antwoorden. Als je moet kiezen uit standaardvragen zoals ‘Geef de geboortedatum van je moeder’, geef het antwoord dan zo in dat het moeilijk is om te raden. In plaats van ’24 november 1943’ geef je beter in ‘Mvvo24-nov-1943’, wat komt van ‘Mama’s verjaardag valt op 24 november 1943’.

Laat niets rondslingeren

Schrijf je wachtwoorden ook nooit op een blaadje papier, om het vervolgens rond te laten slingeren. Kan je je wachtwoorden écht niet onthouden en wil je ze op je computer opslaan, zorg dan voor een unieke naam. Als je je bestand ‘mijn wachtwoorden’ of een andere logische naam geeft, is alle moeite tevergeefs. Een hacker vindt het bestandje dan meteen.

Hoe je veilig online kunt shoppen, lees je hier

Partner Content