© Shutterstock

Hoe stof kiezen? 4 aandachtspunten bij het kopen van stof

Een geslaagde creatie begint met de juiste stofkeuze. Wanneer je in de stoffenwinkel staat of online stof koopt, is het dus belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Maar hoe ga je nu de juiste stof kiezen? Wij lijsten de belangrijkste tips op waar je rekening mee moet houden.

1. Let op de rekbaarheid van de stof

Bij elk model in ons magazine geven we in de werkbeschrijving mee of je stof rekbaar moet zijn of niet. De patronen zijn hierop afgestemd en zullen misschien niet passen (te groot of te klein zijn) en een andere verhouding hebben indien je hier geen rekening mee houdt. Ook de werkwijze kan verschillen. Let bij rekkende stof ook op de hoeveelheid rek. Dat is belangrijk wanneer je stof gaat kiezen. Je hebt bijvoorbeeld losse jersey met veel rek en punta di roma, jogging of french terry met minder rek.

2. Let op vleug en print

Vooraleer je de patroondelen op een effen stof speldt, moet je nagaan of de stof een ‘vleug’ heeft. Strijk met je hand eerst naar de ene kant en dan tegen de richting in. Vertoont de stof plots een glansverschil, dan spreken we van een vleug. Bij zulke stoffen is het extra belangrijk dat je alle patroondelen in de juiste richting op de stof speldt (alle pijlen op je patroondelen moeten in dezelfde richting wijzen).

Onder meer (rib)fluweel, velours, kasjmier, angora, … hebben een vleug. Bij een printmotief met tekeningen, ruiten of strepen is het mooier wanneer je de tekening laat doorlopen over de naden. Dit zorgt voor wat puzzelwerk waarvoor je best extra stof kunt voorzien. Ook hier moet je erop letten dat alle patroondelen in dezelfde richting worden geknipt. Het zou jammer zijn mocht je tekening op z’n kop staan?

3. Let op de dikte, het gewicht en de soepelheid van de stof

Dit zal immers bepalen of je kledingstuk mooi zal vallen. Bij elk model in ons magazine geven we mee waarop je moet letten voor dat specifieke model en welke stofsoorten het meest geschikt zijn. Rol in de winkel een stuk stof af, laat de stof door je handen glijden en tracht je in te beelden of de stof past bij het kledingstuk dat je wilt maken.

4. Kies de juiste fournituren

Vooral het verstevigingsvlies (ook wel tussenvoering of vlieseline genoemd) dient de juiste dikte te hebben, afgestemd op het type stof. Gebruik rekbare versteviging voor stoffen met rek, dunne versteviging voor vloeiende en fijne stoffen, medium versteviging voor katoen en dikkere versteviging voor zware stoffen. Investeer in een goed merk universeel naaigaren (100% polyester tenzij anders vermeld) en laat de oude klosjes van je oma links liggen want garen verliest haar sterkte na enige tijd.

Kies de juiste naald (een universele naald voor de meeste stoffen, een microtex naald voor fijne stoffen en een jersey naald voor rekbare stoffen, tenzij anders vermeld). Kijk voor je gaat shoppen in je werkbeschrijving na welke fournituren je nog nodig hebt.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content