conditie opbouwen

In 5 stappen naar een betere conditie

Door De Redactie

Wil je een betere conditie, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Geen probleem: met deze tips loopt het vast en zeker gesmeerd!

Lang niet gesport? Net hersteld van een blessure? Of gewoon zin terug om te bewegen? Als je even hebt stilgezeten, dan helpen deze tips je op weg. 

Kies de juiste sport

Om sporten zo lang mogelijk vol te houden, is het belangrijk dat je een sport kiest die je graag doet en bij je lichaam past. Mensen met overgewicht beginnen bijvoorbeeld het best met minder belastende activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dansen is dan weer de perfecte sport voor mensen die iets ouder zijn. Het verbetert je coördinatie, het is goed voor je evenwicht en het vermindert de kans op eventuele valpartijen. Als je niet weet welke sport geschikt is voor jou, kun je altijd eens langsgaan bij je huisarts of een sportdokter. En via de website www.sportkeuring.be ga je na of een sportmedisch onderzoek nodig is.

Zorg voor het juiste materiaal

Aangepaste sportkledij is belangrijk om blessures te voorkomen. Vooral de schoenen zijn belangrijk. Kies een paar dat aangepast is aan de sport die je beoefent, want ongeschikte schoenen kunnen leiden tot knie- en heupblessures.

Bouw geleidelijk aan op

Start niet te intensief met sporten, want je lichaam heeft tijd nodig om aan de extra beweging te wennen. De beste manier om conditie op te bouwen is door de intensiteit iedere week met tien tot twintig procent te verhogen. Loop je in de eerste week een afstand van 3 kilometer? Probeer dan in de tweede week rustig aan op te bouwen naar 3,5 kilometer in plaats van meteen je afstand te verdubbelen.

Hou je hartslag in de gaten

Om je conditie te verbeteren, train je het best aan zeventig procent van je maximale hartslag. Die maximale hartslag kun je zelf berekenen aan de hand van je leeftijd (doe 220 – je leeftijd), maar de meest correcte methode om je hartslagzones te berekenen is via een inspanningstest bij de sportarts.

Luister naar je lichaam

Train nooit twee dagen na elkaar, maar gun je lichaam de tijd om te herstellen van de fysieke inspanning. Ideaal is een rust-interval van 1 tot 2 dagen. Bij pijn of blessures stop je beter even met trainen. En als je last blijft hebben, ga je best langs bij de dokter.

Mis zeker ook niet:

Partner Content