Kinderen op pad met de fiets: zo hou je het veilig

Door De Redactie

Ga je samen met je kind op pad met de fiets? Zorg er dan voor dat hij of zij goed voorbereid is!

 

 

  • Als je voor de eerste keer met je kind in het verkeer fietst, rij je het best links van hem. Op die manier vorm jij een buffer met het verkeer. Zodra je kind wat meer ervaring heeft, kun je achter hem aan rijden en hem zo steeds goed in de gaten houden.  
  • Maak voor je vertrek steeds goede afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat hij bij elk kruispunt moet stoppen en altijd je instructies moet opvolgen.
  • Kinderen hebben vaak moeite om verkeerssituaties goed in te schatten. Vertel daarom dat ‘zien’ niet hetzelfde is als ‘gezien worden’ en leer hem communiceren met de andere weggebruikers.
  • Maak je kind geleidelijk aan vertrouwd met het traject dat hij later alleen zal moeten afleggen. Leg de route eerst een paar keer samen af. Na verloop van tijd kun je iets verder achterop rijden en bijsturen. Als je vindt dat je kind er klaar voor is, kan hij de weg alleen afleggen.  
  • Laat je kind felle kleuren dragen tijdens het fietsen, zodat hij goed opvalt in het verkeer. Een fietshelm is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Kies voor een stevige helm die goed aansluit en rechtop blijft staan. Een fietshelm die een zware klap heeft gekregen, moet vervangen worden. Zelfs als je niets speciaals ziet aan de helm, kan het zijn dat het schokabsorberende materiaal geraakt is.
     

Partner Content