Konijnen komen uit Spanje

Door De Redactie

Vlak na Pasen zindert de sfeer nog even na en zitten onze gedachten nog bij kuikentjes en konijntjes. Twee dieren die heel normaal zijn in onze cultuur, maar wist je dat konijnen oorspronkelijk uit Spanje komen?

Een zwak voor konijnen

Konijnen lijken heel normaal in onze cultuur, maar zijn niet inheems. Spaanse edellieden hielden de diertjes op hun kasteeldomeinen voor het vlees en het konijnenbont en brachten ze in de dertiende eeuw mee naar onze contreien. In die tijd hadden ook geestelijken een zwak voor konijnen, en hielden ze hen als huisdieren. Vandaag zijn de beestjes nog steeds erg populair. Behalve dan hun keutels, hoewel die erg speciaal zijn. Konijnen voegen er een geur aan toe waardoor ze weten van wie de keutels zijn, en zelfs kunnen ruiken of een vrouwtje vruchtbaar is.

Plasje doen

Dat konijnen behoorlijk goed kweken staat als een paal boven water, maar het voorspel is bij de dieren nog belangrijker dan de daad zelf. Het hoogtepunt van dat moment springt het mannetje over springt en plast daarbij op haar. Dat is een signaal waarmee hij haar opeist.  Het vrouwtje kan jaarlijks vier tot zes worpen produceren van gemiddeld vijf jongen.

Land van de konijnen

Spanje dankt haar naam aan de konijnen. In de elfde eeuw deden de beestjes de Feniciërs denken aan klipdassen en noemden ze Spanje ‘Het land van de klipdassen’. De Romeinen verbasterden de naam later tot ‘Hispania’, wat zoveel betekent als ‘Het land van de konijnen’.

Uitsmijter: een vrouwtjes konijn is een voedster, een mannetje een rammelaar en een babykonijn een lamprei. Meer nieuwtjes uit de natuur? Surf naar www.natuurbericht.be .

Partner Content