Laat je kind stoppen met zeuren in 4 stappen!

Door De Redactie

Niets irritanter dan een kind dat constant aan je hoofd loopt te zeuren. Alle kinderen kunnen wel eens zeuren, maar wat doe je als je thuis zo'n exemplaar rondlopen hebt dat de hele dag huilt of al zeurend "maaaamaaaaa" loopt te roepen?

1. Zero tolerance ten opzichte van gezeur

Weiger om het gezeur van je kind nog langer aan te horen en maak hem/haar ook duidelijk dat je zijn gedrag niet langer tolereert. Laat je kind weten dat je enkel nog naar hem/haar zal luisteren wanneer het je iets op een "normale" toon komt vragen. Duurt het zeuren voort, draai je dan om en negeer je kind dan even. Van zodra het zeuren stopt, geef je hem/haar weer aandacht.

2. Toon je kind hoe het wel moet

Ga er niet zomaar van uit dat je kind weet hoe het je aandacht moet trekken zonder daarbij zeurend over te komen. Ga dus even met je kind apart zitten en toon hem duidelijk het verschil tussen een zeurende stem en een vriendelijke stem. Zeg er ook duidelijk bij dat jij alleen die vriendelijke stem wil horen, wanneer hij iets wil vragen aan jou en laat het hem meteen ook even uittesten.

3. Maak je regels duidelijk

Vertel je kind dat het vanaf nu steeds een "neen" mag verwachten op z'n vraag wanneer het zeurt. Meestal stopt het gezeur vanzelf wanneer je kind merkt dat hij geen aandacht krijgt.

4. Blijven zeuren? Dan volgt er een "straf"

Blijft je kind koppig volhouden en duurt het zeuren gewoon verder? Dan zal je een "straf" moeten bedenken. Grijp ook meteen in wanneer je kind terug aan het zeuren slaat: "Dit is zeuren, en je weet wat er dan gebeurt". Als je ergens anders bent dan thuis en hij begint te zeuren, laat dan weten dat je terug naar huis zal keren indien het zeuren nog lang duurt.
Wees wel consequent in het straffen en doe het iedere keer je kind zeurt. Zoniet zal het geen effect hebben!

Bijzonder belangrijk: loof je kind iedere keer hij je iets op een vriendelijke toont vraagt! Zo weet het meteen dat hij op de goede weg is en dat zijn gedrag in goede aarde valt bij jou!

Partner Content