Foto links: Getty Images, omslag: uitgeverij De Fontein

Libelle Leesclub: maak kennis met auteur Tamara McKinley

Door Marlies Picavet

Fan van romans als Matilda’s laatste dans en Eiland in de wolken? Dan ben je misschien benieuwd naar wie deze pareltjes geschreven heeft. Wij vertellen je graag alles over Tamara McKinley.

Wie is Tamara McKinley?

Auteur Tamara McKinley hing haar pen in maart 2021 aan de wilgen, maar heeft een prachtcarrière achter de rug. Hieronder kom je er meer over te weten.

In het kort

Naam: Tamara McKinley (maar ze schreef ook onder de pseudoniemen Tamara Lee en Ellie Dean)

Geboren op: 25 februari 1948

Nationaliteit: Australisch, maar ze woont in Sussex.

Gezinssituatie: Weduwe van Geoffrey Carter sinds eind 2020.

Schrijft sinds: 2000

Het leven van Tamara McKinley

Tamara werd in 1948 geboren in Tasmanië, een Australisch eiland. Ze werd opgevoed door twee groottantes en haar oma (die haar ook adopteerde). Op haar tiende verhuisde ze samen met haar grootmoeder naar Engeland, waar ze naar een kostschool werd gestuurd. Ze voelde zich er niet thuis en zocht haar toevlucht in het lezen van elke mogelijke roman die ze op school kon vinden.

Na haar kostschooltijd ging ze naar de hogeschool om Secretariaat te studeren, en daarna probeerde ze een hele rist verschillende jobs uit: zo werkte ze onder meer bij het gemeentebestuur, een visboer en een vakantiekamp, waar ze ooit Tom Jones mocht ontmoeten. Maar haar roeping als schrijfster liet nog even op zich wachten.

Ondertussen trouwde Tamara en kreeg ze drie kinderen: Brett, Wayne en Nina. Dat huwelijk bleef echter niet duren, maar op liefdesvlak viel alles uiteindelijk in z’n plooi: ze trouwde met haar jeugdliefde Geoffrey en zocht samen met hem een stekje in Zuid-Engeland. Toen hij stierf, bleef ze er wonen.

Tamara begon pas rond haar veertigste met schrijven, en pas in 2000, naar eigen zeggen na veel afwijzingen, verscheen haar eerste roman: Matilda’s laatste dans. Die roman bleek haar grote doorbraak, en sindsdien volgden de romans elkaar in een stevig tempo op. Tot maart vorig jaar, toen ze bekendmaakte op pensioen te gaan en dus geen boeken meer uit te brengen.

Wat je misschien nog niet wist over Tamara McKinley

 • Als kind droomde Tamara ervan om zangeres, danseres of actrice te worden. Ze was vooral helemaal betoverd door iconen als Doris Day en Elizabeth Taylor.
 • Haar kostschooltijd was een ontzettend traumatiserende ervaring voor haar: “Ik sprak met een duidelijk Tasmaans accent en ik begreep niets van de strenge regels die me opgelegd werden.”
 • Toen haar kinderen het huis uit waren, belandde ze in financiële problemen en moest ze zelfs een tijdje blijven logeren bij vrienden omdat ze andere geen onderdak had. Gelukkig kwamen er na de publicatie van Matilda’s laatste dans betere tijden aan.

De boeken van Tamara McKinley: iets voor jou als…

 • … je al de boeken van Corina Bomann al verslonden hebt en op zoek bent naar vers leesvoer.
 •  … je houdt van alles wat met Australië te maken heeft.
 • … historische romans een speciaal plekje in je hart hebben.

Onze top 5

Dit zijn 5 van onze favoriete romans van Tamara McKinley:

 • Matilda’s laatste dans (oorspronkelijk Matilda’s Last Waltz. EAN: 9789026143205)
 • Kind van de oceaan (oorspronkelijk Ocean’s Child. EAN: 9789032515140)
 • Droomvlucht (oorspronkelijk Dreamscapes. EAN: 9789032510183)
 • Woestijnwind (oorspronkelijk Firestorm. EAN: 9789032514181)
 • Eiland in de wolken (oorspronkelijk Spindrift. EAN: 9789026143762)

Nog meer inspirerende boekentips? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!


Wijze woorden van de auteur

Schrijvers hebben altijd hun speciale en unieke manier om universele gevoelens en gedachten te verwoorden. Enkele quotes van Tamara die je aan het denken zetten:

“De wereld is een toneel waarin wij slechts acteurs zijn die komen en gaan”

(uit ‘Droomvlucht’)

“Laat het eruit. Word boos, huil, schreeuw het uit als je je daardoor beter voelt. Je doet jezelf in elk geval geen plezier door je te laten verteren door je verdriet”

(uit ‘Matilda’s laatste dans’)

“Succes wordt je niet zomaar in de schoot geworpen. Schrijven is een kunstvorm die je onder de knie moet krijgen, net zoals elke andere vaardigheid”

(eigen citaat)

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content