Lekkere paardenbloem

Door De Redactie

Zijn paardenbloemen voor jou niet meer dan irritant onkruid? Dan is het hoog tijd om ze eens door een andere bril te bekijken! Paardenbloemen zijn lekker, geneeskrachtig en ontzettend voedzaam. En je vindt ze overal, gratis en voor niets.  

Eetbaar zeg je?

Iedereen kent de paardenbloem, maar dat je ze ook kan eten is minder bekend. Toch is de hele plant, van wortel tot bloem, perfect eetbaar. Paardenbloemen bevatten verrassend veel vitaminen en mineralen, waardoor ze ontpoppen tot echte gezondheidsbommetjes. Ook worden ze al eeuwen gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.  Zo bevorderen ze de spijsvertering en werken bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Hoe gebruik je ze?

De bladeren gebruik je als groente in sla of soep, de stengel kan dienen als bieslook of gefrituurd als noedels, maar de bloemen bekoren het meest. Die kan je gebruiken om thee van te trekken, maar ook in kruidige pannenkoeken en zoete jam komen de bloemen perfect tot hun recht.

Wanneer plukken?

Een zonnige dag is ideaal om op paardenbloem-jacht  te gaan! Het is namelijk belangrijk dat de bloemen mooi open staan en droog zijn. Verzamel de geplukte bloemen in een mand of luchtdoorlatende zak, anders beginnen ze te zweten. Blijf liefst ook weg van drukke banen, de paardenbloemen in je eigen gazon of in een bos zijn veel gezonder. Na het plukken laat je ze best even staan, zodat alle insecten die zich op de bloemen bevinden de kans krijgen om eruit te kruipen. Al kan je ze voor de zekerheid toch nog even spoelen voor je ermee aan de slag gaat!

Tip: neem je kinderen mee op pad, die vinden het fantastisch en helpende handjes zijn altijd welkom. Zeker als je confituur wil maken, want dan heb je maar liefst 400 bloemknopjes nodig! 

Partner Content