Leren fietsen in 5 stappen

Door De Redactie

Leert je kind fietsen zonder steunwieltjes? Met deze tips gaat het vlotjes!

1. Laat je kind wennen aan zijn fiets

Het is belangrijk dat je kind goed vertrouwd raakt met zijn fiets. Zet het zadel zo laag mogelijk en leer hem hoe hij de fiets onder controle moet houden. Laat hem eerst even met de fiets aan de hand in een cirkel wandelen of een lijn volgen, zodat hij het gewicht leert kennen. Leer hem daarna hoe hij moet op- en afstappen en test samen al eens de remmen uit.

2. Evenwicht houden… zónder trappers

Als je kind zijn fiets goed onder controle heeft, laat je hem op de fiets zitten zonder de trappers te gebruiken. Zo kan hij wennen aan het schommelen van de fiets en leert hij z’n evenwicht te vinden. Je kind moet zich nu met beide voeten tegelijk afduwen en vervolgens laten uitbollen. Let er wel op dat hij zijn hoofd goed rechtop houdt en ver voor zich uit kijkt. Zorg er ook voor dat hij de remmen gebruikt om te stoppen, en dus niet z’n voeten.

3. …en daarna mét de trappers

Als je merkt dat je kind genoeg zelfvertrouwen heeft en zijn evenwicht kan bewaren, mag hij de trappers gebruiken. Je kunt het zadel nu iets hoger zetten, zodat het tot aan de heupen komt als je kind rechtstaat. Laat hem nu vertrekken met de ene voet op de pedaal en de andere op de grond. Hij moet zo ver mogelijk proberen te rijden door z’n voet naar beneden te duwen. Als dat goed lukt, kan hij beide pedalen gebruiken.

TIP: Als je kind in het begin nog wat schrik heeft om alleen te fietsen, kan het helpen om een lange sjaal om zijn middel te knopen. Hou in het begin de uiteinden vast. Dat voelt veilig, maar het geeft je kind ook genoeg speelruimte om zijn eigen balans te houden. Laat je kind af en toe los, tot hij ‘per ongeluk’ zonder hulp kan fietsen.

4. Tijd om te leren sturen

Als je kind weet hoe hij z’n twee pedalen moet gebruiken, kun je hem leren sturen. Teken met stoepkrijt een parcours op de grond met bochten en hindernissen, zodat hij leert hoe hij moet uitwijken en hoe hij in de juiste richting moet sturen.

5. Blijven oefenen!

Het feit dat je kind kan fietsen, wil nog niet zeggen dat hij ook klaar is voor het drukke verkeer. Als je samen met de baan op wilt, moet het fietsen een automatisme geworden zijn. Veel oefenen is dus de boodschap!               
 

Partner Content