Lezeres in het buitenland: “Een maand lang hebben we zonder televisie, wasmachine, koelkast, koffiemachine, … geleefd”

Door Diny Thomas

Steeds meer Belgen zoeken hun geluk in het buitenland. Stacey (54) is één van hen. Een half jaar geleden verhuisde ze samen met haar man Luc (55) naar de Algarve in Portugal, waar ze hun eigen B&B startten.  

Stacey: “Stiekem droomde ik al langer van een bed & breakfast in het buitenland. Jarenlang heb ik samen met mijn man Luc een B&B uitgebaat in Torhout: Woodside. Overdag hielp Luc waar hij kon, maar hij had ook nog een andere job. ’s Nachts, in het weekend en op feestdagen stond ik er meestal alleen voor. Niet dat ik dat erg vond, maar ik merkte wel dat we meer naast elkaar leefden, dan samen. Een jaar geleden, toen onze kinderen afgestudeerd waren en stilaan op eigen benen begonnen te staan, kwam alles in een stroomversnelling.

Het perfecte plaatje

Frankrijk zat altijd al in ons hoofd. Het was niet aan de andere kant van de wereld, de taal hadden we onder de knie, het weer is er prachtig, net als de natuur. Maar al snel zagen we dat het moeilijk ging worden: met honderden, wat zeg ik, duizenden hotelletjes en B&B’s ging het niet makkelijk zijn om te concurreren. Bovendien merkten we dat het toeristisch seizoen een stuk korter is dan in andere landen.

Lezeres in het buitenland

De grote vraag was toen: naar waar trekken we dan? Tot Luc vertelde over de vriend van een collega, die heel toevallig ook een bed & breakfast was begonnen in het buitenland. In Portugal! Al snel besloten we daar een kijkje te nemen, en beetje bij beetje werden we helemaal verliefd op de Algarve, het meest zuidelijke deel van het land. De zon die er bijna altijd schijnt, de vriendelijke mensen die je helpen waar nodig, de prachtige natuur en de fantastische stranden. Na lang zoeken viel ons oog op een prachtig vakantiedomein. De eigenaars werden al een dagje ouder, het was te groot om te onderhouden. Voor Luc en mij klopte het plaatje meteen.

Momenten om te koesteren

Een keer we de knoop doorgehakt hadden, stond alles in teken van de verhuis. Het belangrijkste was dat de kinderen helemaal op hun eigen benen konden staan. En natuurlijk moest onze bed & breakfast verkocht worden. Dat verliep vrij vlot, de aankoop van ons optrekje in Portugal iets minder. Maandenlang moesten we vertrouwen op een vreemde, die we de volmacht gaven om ter plaatse alles te regelen. Dat was frustrerend en beangstigend, want het liefst van alles wou ik zelf de touwtjes in handen nemen. Maar dat was onmogelijk, door alles wat we in België nog moesten doen.

Gelukkig is alles goedgekomen, en konden we de laatste dagen vooral genieten met de kinderen, familie en vrienden. Om nog een paar laatste mooie herinneringen te maken, voor het definitieve vertrek.

Lezeres in het buitenland

En toen kwam het vertrek…

Op 3 september 2018 was de grote dag: met een wagen tot het dak gevuld vertrokken we richting Portugal, om drie dagen later aan ons nieuwe leven te beginnen. Ja, iedereen achterlaten deed pijn. Zonder traantjes zijn we niet vertrokken, maar tegelijk hadden we ook heel veel zin om aan een nieuw avontuur te beginnen. Al moet ik toegeven dat de eerste weken moeilijker waren dan verwacht. De verkoop was nog niet helemaal rond, waardoor we niet meteen konden timmeren aan onze nieuwe B&B. Een maand lang hebben we zonder televisie, wasmachine, koelkast, koffiemachine,… geleefd. Maar in oktober konden we gelukkig meteen starten met de renovatie.

In april hebben we dan eindelijk de deuren van Casa dos Ninos kunnen openen. Sindsdien hebben we al heel wat gasten een onvergetelijk verblijf kunnen bezorgen, en genieten we zelf met volle teugen van de prachtige streek. Ja, we zijn gelukkig. We hebben het geluk teruggevonden, samen. En daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Eind mei komt trouwens onze dochter op bezoek, en in augustus is het de beurt aan onze zoon. Daar kijken we enorm naar uit.”

Lezeres in het buitenland

Het zomerse Portugal

Het grootste cultuurverschil: “Stress? Dat kennen ze hier niet. Als ik naar de bank ga, sta ik meestal een halfuurtje te keuvelen met de bankbediende. Aan de krantenkiosk zie je altijd wel een groepje mensen heerlijk aperitieven. En auto’s blijven soms minutenlang in het midden van de baan staan, om een babbeltje te slaan met een voorbijganger. Zalig.”

De aangenaamste verrassing: “De simpele kijk op het leven. De mensen zijn hier écht gelukkig, zonder al te veel luxe.”

Het grote voordeel: “Alle dagen opstaan met het zonnetje, met stip op één. Dat maakt een mens gewoon blij.”

Het grote nadeel: “De traagheid en inefficiëntie van de bureaucratie, zeker als je uit een land komt waar alles goed geregeld is, zoals in België. Als we iets moeten regelen, nemen we een koffer vol papieren mee! (lacht)”

De grootste blunder: “Enkele maanden geleden ben ik Portugees beginnen leren, en uit respect voor de bevolking probeer ik het ook zoveel mogelijk te spreken. Het is geen makkelijke taal, dus soms begrijpen ze me niet altijd. Wat tot grappige situaties leidt, natuurlijk.”

Lezeres in het buitenland

Het moeilijkste moment: “Het moment waarop we vertrokken, en de kinderen achterlieten. Heel even hebben ze overwogen om met ons mee te komen, maar uiteindelijk bleek het voor hun geen goede stap te zijn.”

De levenskwaliteit: “Samen met mijn man geniet ik weer van de kleine dingen in het leven. Wakker worden en gaan slapen met de zon aan de hemel, dat geeft ons tonnen energie. Het leven is hier ook veel goedkoper, en Portugal is een van de veiligste landen ter wereld. Beter kan toch niet?”

Het grootste gemis: “Soms droom ik weleens van mosselen met frietjes, maar eigenlijk smaakt het eten in Portugal net zo goed. En als het gemis toch net iets te groot wordt, kunnen we altijd in een van de Belgische restaurantjes in de buurt gaan eten. (lacht)”

Spijt? “Absoluut niet! Natuurlijk weten we niet goed wat de toekomst voor ons in petto heeft. Maar ik denk wel dat het een avontuur is dat niet snel zal eindigen.”

Wil je meer weten? Op www.casadosninos.com lees je alles over de bed & breakfast van Stacey en haar man.

LEES MEER VERHALEN VAN LEZERESSEN DIE DE DEUR IN BELGIË ACHTER ZICH HEBBEN DICHT GETROKKEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content