Maak een praatje aan de schoolpoort.

Door De Redactie

Vind jij het ook zo moeilijk om in contact te komen met andere mama's, en lijkt een gesprek aanknopen met iemand die je niet kent raar en opdringerig? Dat is het helemaal niet, veel mama's die daar staan wachten krijgen te maken met dezelfde dingen als jij en het kan verluchtend zijn om even een praatje te maken en te voelen dat je niet alleen bent met bepaalde dingen. Met onze tips gaat het nog gemakkelijker!

Geef geen update van alle problemen in je leven tot nu toe.

Eerst en vooral, andere ouders aan de schoolpoort zullen interesse hebben in de kleine beslommeringen die je elke dag meemaakt, maar val hun absoluut niet lastig met alle zwaarmoedige problemen die eerder persoonlijk zijn. Vertellen over de anekdotes met de kinderen is meer gepast.

Geef een complimentje.

Zomaar op iemand afstappen zal misschien niet zo goed overkomen, dus begin gewoon met iemand aan te spreken door een complimentje te geven over bijvoorbeeld haar schoenen, handtas of jasje. Een complimentje zal altijd aangenaam overkomen en zeker als je er nog een extra uitleg aanhangt waarom je ze mooi vind (bv "Ik had een gelijkaardig paar gezien maar durfde ze niet te kopen"). Het zal een aanleiding zijn tot een gesprekje.

Geef een teken van herkenning.

Als je ziet dat een kindje elke keer wil gedragen worden en anders een scène maakt, maak er dan de volgende keer een mopje over waarin je aantoont dat het gedrag herkenbaar is. Ze zal zich gesteund voelen, want geef toe, de angst dat andere ouders denken dat je jouw kind niet in de hand hebt is er altijd.

Stel een vraag.

Ook al kan je even gemakkelijk de juffrouw aanspreken met je vraag over de volgende uitstap of het thema van de lessen, vraag eens aan een ouder aan de schoolpoort wat je dwarszit. "Heeft jouw kind het ook zo moeilijk met het afval thema?" of "Weet jij hoeveel zakgeld ik ongeveer moet meegeven met Bram op de uitstap naar de zoo?". Het kunnen ook gewoon vragen zijn waarop je het antwoord stiekem al weet, maar zo'n dingen zijn perfecte ijsbrekers.

Spreek een kindje aan met dezelfde idolen.

Een slim truuckje is om een ander kindje aan te spreken over de mooie boekentas met Mega Mindy of Piet Piraat. De mama of papa zal er sowieso ook op reageren en dan kunnen jullie de gezamelijke helden-obsessie eens met elkaar bespreken.

Nodig kindjes uit.

Als jouw zoon of dochter vriendjes en vriendinnetjes uit de klas uitnodigt om bij jullie thuis te spelen, zal dit automatisch tot een contact met de ouders leiden. De gezichten aan de schoolpoort zullen meer en meer bekend worden en je zal de ouders van de klasgenootjes wel snel herkennen.

Partner Content