Maak tijd voor je middagpauze

Door De Redactie

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat 30% van de werknemers de lunchpauze overslaat en gewoon doorwerkt.  Een slechte evolutie want je hebt er alle belang bij om de tijd te nemen om te lunchen. De middagpauze overslaan verhoogt de kans op een burn-out én verlaagt je productiviteit.
 

Een Brits onderzoek heeft bewezen dat je lunch overslaan een productiviteitsverlies van minstens 40 minuten per dag betekent. Neem je geen middagpauze, dan heb je ook meer kans op fysieke klachten zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen.

Als je dan toch een middagpauze neemt, eet dan niet aan je bureau. Door op je bureau te blijven mis je het sociaal contact. Achter je computer word je constant afgeleid door mailtjes en telefoontjes. Je eet ook sneller achter een computer. Zo merk je de signalen van verzadiging niet en blijf je eten, ook al heb je al lang genoeg.

Je maakt beter voldoende tijd vrij voor je middagpauze. In die tijd kan je bijpraten met collega's, wat ongetwijfeld de werksfeer zal verbeteren. Maar je kan ook op zoek gaan naar een fitnessclub in de buurt van je werkplaats. Als die er niet is, kan je ook een wandeling maken. Eventjes bewegen zal je ontspannen en zal er tegelijk voor zorgen dat je je achteraf beter kan focussen.

Eet iets lekkers tijdens je middagpauze. Je zal je zeker vrolijker voelen als je iets eet dat je lekker vindt. Neem je zelf je middagmaal mee naar het werk? Kies dan voor iets lichts en gezond met voldoende eiwitten en niet te veel koolhydraten. Neem je boterhammen mee, kies dan voor volkorenbrood. Volkorenbrood is rijk aan voedingsvezels en geeft je een langdurig verzadigd gevoel.

Heb je er de tijd voor, maak dan de dag voordien een gezonde lunch klaar die je kan meenemen. Lekkere lunchideeën zijn een pastasalade, een broodje omelet, een zelfgemaakt slaatje, een lekkere sandwich of een belegde ciabatta.

Partner Content