Mag ik je kussen?

Door De Redactie
Voor een lange autorit of om mee te nemen op kamp...een kussen komt altijd van pas. En deze zelfgemaakte exemplaren zijn zo mooi dat je er hebberig van wordt!

Portretkussen

Een kussen met je lievelingsfoto versierd met een applicatie naar keuze: de mogelijkheden zijn eindeloos! Print een foto naar keuze uit op transferpapier en strijk ze op het kussen. En voor een vrolijke toets versier je het kussen met enkele gehaakte rozetten in twee kleurtjes.

Tip: met een foto van je huisdier wordt dit dé kussenfavoriet van je kids. Vervang het rozetje dan door een paar belletjes of een strikje. Hoe je de rozet haakt, vind je hieronder!

1. Haak 4 lossen en maak een ring met de halve vaste in de 1ste losse.
2. Haak 12 vasten in de ring.
3. Haak daarna 2 vasten op elke steek, instekend onder de achterdraad van de steken.
4. Haak dan 1 vaste onder de achterdraad van 1 steek, 2 lossen en sla dan 1 steek over. Dit herhaal je tot je het kringetje weer rond bent.
5. Haak ten slotte op elk gaatje nog 1 vaste, 1 stokje, 2 dubbele stokjes, nog eens 1 stokje en nog 1 vaste.

Omakussen

Leuk om te maken én om mee te nemen: een kussen met een band van kleurige lapjes in “oma”-stijl. Haak zoveel mogelijk lapjes in verschillende kleurtjes (restjes) wol aan elkaar tot een band en omhaak de band eventueel nog een keer. Schuif de band over het kussen en zet hem met een paar steekjes aan de naad vast. De zijkanten naai je niet vast: zo kan je er een strip of tijdschrift tussen schuiven.

Tip: wij maakten zeshoekige lapjes, maar ook met vierkante of ronde lapjes krijg je een heel leuk resultaat. De werkbeschrijving voor de zeshoekige lapjes vind je hieronder:

Voor elk zeshoekje gebruik je 4 kleuren garen. Voor het omhaken van elk lapje en het aan elkaar zetten van de lapjes gebruik je een vijfde steunkleur, in dit geval wit.
1. Haak 5 lossen en maak een ring met een halve vaste in de eerste losse.
2. Haak 3 lossen (= 1ste stokje), 1 stokje in de ring, *1 losse, 2 stokjes in ring*, herhaal 5x van * tot *, 1 losse, eindig met een halve vaste boven in het 1ste stokje. Je hebt dan 6 x 2 stokjes met een losse er tussen. Hecht af.
3. Hecht een nieuwe kleur aan bij een losse van de vorige toer. Haak 3 lossen, (1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in de losse, in iedere volgende losse (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes). Eindig met een halve vaste boven in het eerste stokje.
4. Haak een halve vaste in de eerste losse tussen de stokjes. Haak 7 stokjes in elke losse van de vorige toer. Eindig met een halve vaste boven in het eerste stokje. Hecht af.
5. Hecht een nieuwe kleur aan en haak 1 vaste in elk stokje van de vorige toer en haak tussen de 7de en het 1ste stokje van de waaiertjes een stokje, waarbij je insteekt onder de opening van de 3de toer, zodat je een bloemblaadje vormt. Op de foto zie je goed waar je dan moet insteken. Hecht af.
6. Hecht een nieuwe kleur aan en haak een stokje in elke vaste van de vorige toer (je slaat dus het stokje van de vorige toer over), behalve in het midden van elk bloemblaadje, daar haak je (1 stokje, 1 losse, 1 stokje). Haak nog een laatste toer zoals de vorige en hecht af.
7. Haak het hele lapje eventueel nog 1 keer om met vasten in een contrasterende kleur.

Voor échte meisjes

Dit kussen met een speciaal slaapplekje voor Barbie is hét ideale geschenk voor kleine meisjes die houden van roze. Vergroot de [LINK_TEXT id=1] op de kopieermachine tot de gewenste grootte en schrijf er een naam in. Kopieer ze op transferpapier en strijk ze op het kussen. Naai een stukje stof op het kussen maar laat één kant open. Dit wordt het bedje voor de pop. Werk af met wat kant en andere versieringen, zoals knopen en lintjes. Leef je verder uit en versier het kussen met pailletten, lovertjes, oude knopen, stukjes stof, sierlint en hartjes!

Tip: laat je dochter zelf versieringen uitkiezen in de hobbywinkel, dan wordt dit kussen haar absolute favoriet!

Handig en snel meegenomen

In deze handige kussentas kan je veel kwijt en je hebt meteen een zacht kussen bij de hand voor een snel dutje. Naai twee kussens langs één zijde tegen elkaar. Haak het hengsel en de bodemuit één stuk en naai dit vast rond het dubbele kussen. Haak als afwerking kettingen van lossen en maak deze vast op één kant van kussentas.

Tip: wij gebruikten groen en blauw voor het hengsel, maar felle zuurstokkleurtjes of subtiele pasteltinten geven ook een leuk resultaat. Hoe je het hengsel en de bodem haakt, vind je hieronder:

1. Maak een ketting van 25 lossen en haak hierop rijen vasten tot u de gewenste lengte hebt bereikt (2x de hoogte van het kussen + extra voor het hengsel). Wij gebruikten 3 tinten blauw en 1 tint groen en haakten afwisselend 6 rijen en 2 rijen in afwisselende tinten.
2. Haak voor de onderkant 55 lossen en maak vast aan de onderkant van de gehaakte strook. Haak terug 23 lossen, gevolgd door nog eens 55 lossen en maak vast aan de andere kant van de strook, zodat je een gesloten cirkel krijgt.
3. Haak vervolgens 24 toeren vasten in verschillende tinten.
4. Leg de cirkel plat, zodat je een handtasvorm krijgt en haak elke 2 overliggende steken met vasten aan elkaar.
5. Knoop alle loshangende draadjes vast, zodat ze niet kunnen doorschieten en knip ze op gelijke lengte, ± 5 cm, af.
6. Schuif het kussen in het zakje en naai het gehaakte deel met een blinde steek en witte draad vast.
7. Haak in de kleuren van de fijne strepen (van 2 rijen) kettingen van 55 lossen.
8. Span de kettingen over het kussen ter hoogte van de lijnen in dezelfde kleur en knoop ze vast. Knip de uiteinden op dezelfde lengte af als de andere kwastjes.

In Libelle 23 (9 juni 2011) staan nog heel wat andere leuke crea-tips!

Partner Content