Mechelen: cultuur en gezelligheid

Door De Redactie

Niet meteen aan Mechelen gedacht bij het plannen van een daguitstap? Onterecht, want Mechelen heeft zijn charmes! Wist je dat het als enige Vlaamse stad 4 keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? En dat je er meer dan 300 beschermde monumenten vindt? Tijd om de stad te verkennen!

Sightseeing

Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is een monument dat lettelijk met kop en schouders boven Mechelen uittorent. Ga de fysieke uitdaging aan en beklim deze toren met zijn 538 treden! Het uitzicht loont vast en zeker de moeite. Als het weer wat meezit kan je zelfs de haven van Antwerpen en het Atomium in Brussel zien.

Manufacture De Wit

In Mechelen zit een goedbewaard geheim verscholen. In een historisch pand huist manufacture De Wit, gespecialiseerd in het restaureren van oude wandtapijten. Het behoort daarbij tot de wereldtop! Musea van Londen, Wenen, New York en Sint-Petersburg zijn hier al komen aankloppen. Wil je dit stukje vakmanschap eens met je eigen ogen aanschouwen? Dat kan, iedere zaterdag zet De Wit zijn deuren open voor individuele bezoekers.

De Wit Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten n.v., Schoutetstraat 7.

Picknicken in de Kruidtuin

De Kruidtuin is een klein parkje in het centrum van Mechelen, vooral geliefd bij joggers. Het water rond het park, de idyllische brugjes en zwanen maken het ook een ideale picknickplaats. Als de eendjes en zwanen niet te hongerig zijn natuurlijk!

Terrasjes op de Grote Markt

De Grote Markt is een heerlijk groot plein, ideaal om er te kuieren wanneer de zon van de partij is. Je hebt er zicht op het Stadshuis en de Sint-Romboutstoren, allebei UNESCO Werelderfgoed. Let vooral ook op de historische herenhuizen die de Markt sieren. Tegenwoordig zijn ze omgetoverd tot eigentijdse brasserieën, ver moet je dus niet zoeken om een terrasje te doen.

Met de kids

Ontdekkingstocht door de stad

Cultureel de stad verkennen met de kids hoeft niet saai te zijn! Bij de dienst Toerisme van Mechelen kan je 2 boekjes uitlenen waar 2 kindvriendelijke stadswandelingen in staan. Aan de hand van leuke weetjes, geschiedenis en doe-opdrachtjes komen de kinderen en jij alles over de stad te weten! Met beide wandelingen ben je ongeveer 2 uur zoet.

Het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum is zeker een bezoekje waard. Niet alleen de kinderen zullen genieten, ook jij snuift de nostalgische sfeer op! Je herkent misschien wel je favoriete stuk speelgoed van vroeger? Het museum is al een flink stuk uitgebreid en telt inmiddels 3 verdiepingen. Wist je trouwens dat het maquettekasteel van Kulderzipken en Dag Sinterklaas hier staat?

Speelgoedmuseum Mechelen vzw, Nekkerspoelstraat 21.

Shoppen

De centrale winkelstraat is de Bruul. Het is er aangenaam winkelen in de verkeersarme straat, waar je de grote winkelketens vindt. Wil je liever originele en plaatselijke winkeltjes afsnuisteren, ga dan de zijstraatjes in. De Borzestraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat en ook de grotere IJzerenleen zijn aanraders.

Met dank voor de medewerking van de dienst Toerisme Mechelen.

Partner Content