Mijn Dorp: laat je inspireren door kunstenaarsdorpje Machelen-aan-de-Leie

Machelen-aan-de-Leie is een pittoresk kunstenaarsdorpje dat aan de oevers van een Oude Leiearm in Oost-Vlaanderen ligt. Cultuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen, want je vindt er overal verwijzingen naar oude én nieuwe kunstenaars uit het dorp. Lezeres Bianca vertelt je er graag alles over!

Welkom in Machelen-aan-de-Leie

Machelen-aan-de-Leie ligt in het westen van de provincie Oost-Vlaanderen, tegen de grens met West-Vlaanderen. Het dorp is een deelgemeente van Zulte en telt zo’n 4.000 inwoners.

De roots van Roger Raveel…

Wie Machelen-aan-de-Leie zegt, denkt meteen aan zijn bekendste inwoner: Roger Raveel. Hij werd er geboren in 1921 en heeft er altijd gewoond en gewerkt, tot aan zijn overlijden in 2013. Hij gebruikte het dorp dan ook als grootste inspiratiebron voor zijn schilderijen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Je kunt zijn werk bezichtigen in het Roger Raveel Museum en ook een kijkje nemen in zijn atelier.

…en nog andere kunstenaars

Daarnaast telt het dorp nog een aantal schilders, schrijvers en kunstenaars. Zo kun je er het huis én atelier van Martin Wallaert bezoeken. Iedere zondag stelt de schilder zijn atelier open voor het publiek, andere dagen zijn op afspraak. Je kunt er bovendien niet alleen de schilderijen van Wallaert zelf bezichtingen, maar ook beeldhouwwerken van Jan Desmarets.

Verder vind je in het dorpscentrum ook een herdenkingsmuur voor Gerard Reve, de schrijver die de laatste jaren van zijn leven in Machelen heeft gewoond en er ook is begraven. Herberg De Avonden, een gezellige bruine kroeg, is daarnaast ook een verwijzing naar zijn bekendste roman ‘De Avonden’.

Flaneren en dineren langs de Leie

Op zoek naar een idyllisch plekje om te wandelen of om even uit te rusten? Breng dan een bezoekje aan Machelenput, een natuurgebied rond de afgesloten Leiearm. Je kunt zelf op verkenning gaan, of een voorgestelde wandel- of fietsroute volgen.

Liever niet wandelen of fietsen? Dan is een toertje met een authentieke Fiat 500 zeker een aanrader om de streek te verkennen. Via rentandgo.be reserveer je een rode, gele of witte Fiat om een hele (of halve) dag mee op pad te gaan.

En wie honger heeft gekregen na een dagje Machelen-aan-de-Leie, kan bij restaurant De Karper terecht voor een 3-, 4- of 6-gangenmenu van culinair topniveau. En dat mét uitzicht op de Machelenput. Romantiek ten top dus!

Doe mee aan onze dialecten-poll!

In ‘Het laatste woord’ in de bovenstaande video vertelt Dirk uit Machelen-aan-de-Leie jou iets in het sappige Moals dialect. Weet jij wat het betekent? Doe dan zeker mee met onze poll, en check of jij het aan het goede eind hebt! 😉

 

Meer uitstapjes in de streek:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!