Nathalie Meskens: Ik geloof in…

Door De Redactie
Waar geloof je in? En waar wil je anderen in laten geloven? Actrice Nathalie Meskens houdt van sprookjes en gaat er van uit dat mensen het beste met haar voorhebben. En ook al stelt de wereld haar af en toe teleur, toch blijft ze erin vertrouwen!

Zou het kunnen dat de tijden zo bar zijn, dat we opnieuw naar sprookjes verlangen? Het succes van de telenovelle doet alleszins vermoeden van wel: lelijke eendjes worden mooie zwanen, macho’s veranderen in verliefde vrouwen en kleine jongens worden groot op een onbewoond eiland. Alles is mogelijk en alles komt goed, als je maar bereid bent erin te geloven. Te zien aan het enthousiasme waarmee Nathalie Meskens (27) zich, samen met haar partner Jeroen Van Dyck, op haar rol in David heeft gestort, durft ook zij haar verbeelding vrij te laten!

Een mooiere wereld

Wanneer besefte je dat de wereld niet zo sprookjesachtig zou zijn?

"Zoiets komt in stappen. Plots krijg je je sinterklaascadeautjes te vroeg, of zie je op één zaterdag plots zes sinterklazen. Dat was een ontgoocheling, al begreep ik meteen dat het iets was wat volwassenen voor mij hadden verzonnen en dat het lief bedoeld was. Later, toen ik als kind zelf meespeelde in toneelstukken, begon ik door te hebben dat mensen zich verkleden om je dingen te doen geloven, en dat ze daarna van het podium stappen en gewoon een sigaretje roken in de gang. Op zo’n momenten wordt een illusie doorprikt en verlies je een stuk van je goedgelovigheid.

Een intens leven

Wie trekt jou overeind als je het geloof in jezelf dreigt te verliezen?

"Jeroen. Ik hecht veel belang aan wat hij denkt. Hij heeft een heldere kijk en hij kan vaak beter analyseren dan ik. Vrienden doen er ook wel toe, maar hij staat gewoon het dichtst bij mij."

De liefde

Jullie zijn getrouwd. Puur statistisch gezien is dat ook een daad van goedgelovigheid.

"Ik ken de cijfers over scheidingen. Maar die statistieken hebben niks te maken met wat ik met Jeroen heb. Het zit gewoon zo goed tussen ons en als je elkaar op die manier je liefde kunt betuigen, is dat fantastisch. Het brengt een soort van rust. Uiteindelijk beloof je elkaar: je hoeft niet bang te zijn, want ik ben van jou. Ik zie het als een bewijs dat we in elkaar geloven. Nuchter bekeken is het natuurlijk niet meer dan een afspraak, maar ik vond het toch een van de mooiste dagen van mijn leven."

Antwoorden

Ben je eigenlijk gelovig opgevoed?

"Totaal niet. Ik ben wel gedoopt, maar ik vermoed dat het meer per ongeluk is gebeurd. Ik heb op school ook altijd zedenleer gevolgd. Ik ben dus totaal niet in het katholieke circuit terecht gekomen en heb me ook nooit tegen de kerk moeten afzetten. Ik merk zelfs dat ik het met de jaren steeds interessanter vind om over bepaalde godsdiensten te lezen. Onlangs heb ik een boekje gekocht over de kabala, omdat het mij wel intrigeert."

Lees het volledige interview met Nathalie Meskens in Libelle 49 (3 december 2009)

Partner Content