Nodig lieveheersbeestjes uit in je tuin

Door De Redactie
In Dieren in nesten (één) trakteert Chris Dusauchoit je elke week op informatieve en aangrijpende dierenverhalen. In het nieuwe seizoen geeft hij extra aandacht aan inheemse dieren die het moeilijk hebben. Zo is er het lieveheersbeestje: het knuffeldiertje der insecten! Dit diertje heeft er enkele moeilijke jaren opzitten. Pesticiden zijn al lang een grote boosdoener maar ook de introductie van een Aziatische soort in de tuinbouw had verschrikkelijke gevolgen. De Aziaten eten naast bladluizen even graag de larven van het tweestippelig lieveheersbeestje. Hun aantal ging er dan ook dramatisch op achteruit. Aziaten horen eigenlijk verwijderd te worden maar we willen absoluut vermijden dat er per ongeluk inheemse diertjes geliquideerd worden. Daarom raden we aan om eerder iets voor de inheemse lieveheersbeestjes te doen, dan tegen de exoten.

In de nieuwe rubriek ‘Dieren in nesten Bouwt’ nodigt Chris Dusauchoit je uit om mee te bouwen aan een nieuw natuurgebied voor onze inheemse dieren. Dat kan door eenvoudige ingrepen op je terras, balkon of in je tuin. Op www.een.be/diereninnesten kan je aangeven welke acties je uitgevoerd hebt om zo vierkante meters natuur te verzamelen. En je kan er ook een mooie prijs mee winnen!

Van alle fragmentjes om onze inheemse dieren in je tuin te helpen, is ook een leuk boek verschenen: Dieren in nesten in je tuin (uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts). In dit rijkelijk geïllustreerde handboek vind je massa’s extra tips en informatie om dieren zoals de bij, de egel, de vlinder, de huismus of de vleermuis te helpen in je eigen tuin. Het boek is geschreven door medewerkers van Natuurpunt en rijk geillustreerd door fotografen die als vrijwilliger voor [LINK_TEXT id=2]actief zijn. Meer informatie vind je hier: http://winkel.natuurpunt.be/toon_artikel.aspx?artikel=3469

Tip 1: Gebruik geen pesticiden

Vooral aan bladluizen hebben we een gloeiende hekel. Wie lieveheersbeestjes in de tuin heeft, heeft geen middel tegen bladluizen nodig. Als je toch wilt spuiten, gebruik dan een biologisch middel. Een aftreksel op basis van brandnetel, pijptabak, lavendel of zeep bijvoorbeeld. Brandnetelwater is doeltreffend en maak je door een bussel brandnetels te laten gisten in een emmer water. Na een week heb je brandnetelgier. Sproei het met een borstel of gieter over de aangetaste planten. Het goedje ruikt niet lekker maar dat vinden de bladluizen gelukkig ook.

Tip 2: Bouw een insectenhuisje. Dat is heel erg gemakkelijk.

Draai een bloempot om, hang er een bundeltje stro in dat je bevestigt aan een ijzerdraad. De ijzerdraad leidt je via het gaatje naar buiten. Hang de bloempot omgekeerd aan een tak. Lieveheersbeestjes en andere insecten kunnen er schuilen en of overwinteren. (Download het bouwplan: http://www.natuurpunt.be/uploads/biodiversiteit/Dieren%20in%20nesten/din_lieveheersbeestje_insectenhuis.jpg ) Bovendien zorgen meer insectenhuisjes voor minder bladluizen. Er zijn fruittelers die zweren bij omgekeerde bloempotten in hun bomen. Het werkt dus.

Tip 3: Denk groots, bouw een insectenappartement

Hang 6 potten onder mekaar en we spreken van een insectenappartement. Hang de grootste pot bovenaan. De kleinste van onder. Op die manier blijft het insecteninterieur lekker droog.

Tip 4: Richt je tuin in voor hen

Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter. Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn erg populair bij onze gestippelde vrienden. Maai het gras niet te vaak en/of zorg voor wat ongemaaide plekjes. Laat ook wat brandnetels staan in je tuin, want daar zijn ze verzot op! En bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes hun broodnodige pollen en nectar.

Voor meer tips en informatie over lieveheersbeestjes kan je terecht op www.natuurpunt.be/bouwmeevoorhetlieveheersbeestje

Tips om de akkervogels te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeakkervogels
Tips om de glimworm te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeglimworm
Tips om de eikelmuis te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeeikelmuis
Tips om de huiszwaluw te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuiszwaluw
Tips om de egels te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeegel
Tips om de boomkikker en andere amfibieën te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordeboomkikker
Tips om de vlinders te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevlinder
Tips om de huismus te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordehuismus
Tips om de vleermuis te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordevleermuis
Tips om de bij te helpen: www.natuurpunt.be/bouwmeevoordebij

Partner Content