Op ontdekking door de Westhoek: verrassende plekjes, lekkere hotspots

Samen met Toerisme Westhoek

Libelle-reporter Yasmina sprong samen met Westhoeker Greet Six op de scooter om een glooiend stukje West-Vlaanderen tegen de Franse grens te verkennen. Op hun tocht langs Ieper, Poperinge en Heuvelland komen ze niet alleen verrassende trekpleisters tegen, maar proeven ze ook het lekkerste uit de streek. Hun Westhoektips vind je hier verzameld.

Westhoekkenner Greet Six als gids
De leukste manier om deze rustige hoek van West-Vlaanderen te verkennen? Vraag een enthousiaste local om je de mooiste plekken en smakelijkste adressen te tonen. Patissier Greet Six, moeder van drie, is de ideale gids. Ze houdt hartstochtelijk van haar streek, runt twee vakantiewoningen in de Westhoek (‘t Kapelhuis in Heuvelland en Grimminckhof in Watou) en bakt ambachtelijke taarten in Atelier Hortense in Poperinge. Als gedreven Westhoeker én levensgenieter neemt ze Yasmina graag op sleeptouw.
Atelier Hortense, Pastoorstraat 13, 8970 Poperinge

Cruisen op een scooter
De Westhoek is groter en heuvelachtiger dan je denkt. Om de regio tussen Poperinge, Heuvelland en Ieper te verkennen, raadt Greet aan om een scooter te huren. Een muisstille en milieuvriendelijke e-scooter is ideaal: je doorkruist het landschap in alle rust, voelt de wind op je wangen en geniet dus nog intenser. Te huur bij Eeuwenhout Heuvelland, dat ook fietsen en e-bikes heeft.
Eeuwenhout Heuvelland, Dikkebusstraat 244, 8951 Dranouter

Ambachtelijk lekkers in Poperinge
In het historische stadje Poperinge mag je de gezellige Grote Markt, de statige herenhuizen en het Hopmuseum niet overslaan. En na je stadstocht trakteer je jezelf op een bezoek aan L’Héritage. In dit trendy ijssalon smul je, net zoals Libelle-reporter Yasmina, van ‘supergoeie crème’: artisanaal roomijs met hoevemelk en verse aardbeien, frambozen of speculaas uit de buurt. L’Héritage is ook een topadres voor andere ambachtelijke streekproducten: sappen, confituur, honing, chocolade, koekjes, siropen, koffie, bier… Je kunt hier zelfs workshops volgen.
L’Héritage, Grote Markt 19, 8970 Poperinge

Groots herdenkingsproject op Provinciedomein De Palingbeek
Daarna neemt Greet Yasmina mee naar provinciedomein De Palingbeek bij Ieper. Hier kun je tot 11 november helemaal stil worden bij het indrukwekkende kunstproject ComingWorldRememberMe: 600.000 beeldjes uit klei, gemaakt door duizenden mensen, werden in een installatie van kunstenaar Koen Vanmechelen verwerkt. Elk beeldje herinnert aan één van de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land vielen. Dit domein is ook een groene oase met bewegwijzerde paden, waar je zalige natuurwandelingen kunt maken. Zin in een langere tocht? Ook het wandelnetwerk Ieperboog loopt door De Palingbeek: via de wandelknooppunten stippel je dan je eigen route uit.
Provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18, 8900 Ieper

Streekbieren proeven in Ieper
Bij Ieper denk je onmiddellijk aan het oorlogsverleden, dat je in het In Flanders Fields Museum of bij het dagelijkse Last Post-eerbetoon aan de Menenpoort naar de keel grijpt. Toch biedt het charmante stadje meer dan dat: slenter langs de oude vestingen uit de 17de eeuw, de gezellige winkelstraten of hippe cafés en eethuisjes. Een prima lunchadres is Dépot. Hier proef je originele salades, wraps, luxebroodjes en warme gerechten, en drink je een heerlijk streekbiertje. Rond Poperinge, Vleteren en Watou worden namelijk wereldberoemde klassiekers én hippe jonge bieren gebrouwen.
Dépot, Menenstraat 18, 8900 Ieper

* Tip: Benieuwd naar de brouwerijen, hopbedrijven, volkscafés en bierfietsroutes in de streek? Alle info over bierbeleving in de Westhoek vind je op www.tourneelocale.be

Wijnstreek Heuvelland
Nu je toch op de scooter zit, moet je, zoals Greet en Yasmina, zeker richting Heuvelland rijden om van de zalige vergezichten te genieten. Een originele manier om dit glooiende landschap te ervaren is met kabelbaan Cordoba. Vanop deze unieke stoeltjeslift zie je ook de typische wijngaarden. Wist je dat de Heuvellandse hellingen en de speciale bodem unieke wijn opleveren? Die kun je op verschillende wijndomeinen gaan proeven Het mooie uitzicht over de wijnvelden en het heerlijke gevoel van vrijheid krijg je er gratis bij…
Entre Deux Monts, Rodebergstraat 69 A, 8954 Westouter

Surf voor meer tips in de Westhoek naar www.toerismewesthoek.be