Op reis naar de bloesems in Haspengouw

Door De Redactie

Overal steken bloesems de kop op, ook in Haspengouw in Limburg. Trek er op uit en schud de winter van je af. Proef en ruik de lente te midden van de bloemen!

Een toer door Haspengouw begint onvermijdelijk in het historische Sint-Truiden. Deze monumentenstad kan het hele jaar door troeven uitspelen, maar toch is de lente het seizoen bij uitstek waarom bezoekers in grote aantallen naar de zoete buik van Limburg afzakken. Als je van de bloesems wilt genieten, moet je natuurlijk niet in de stad zelf zijn. Net voorbij de stadsring beland je al in kleine dorpen waarvan de namen bijna meer letters tellen dan er inwoners zijn: Engelmanshoven, Mielen-boven-Aalst,…

Doorgaans bloeien de bloesems in Haspengouw van 1 april tot 1 mei. Maar de natuur houdt zich niet aan een strakke agenda. Bij de kerselaar en de pruimelaar barsten de bloemblaadjes eerst uit de knop.

Met een gids door de bloesems

Heb je graag dat de bloesemtocht voor jou wordt georganiseerd, dan heeft toerisme Sint-Truiden enkele arrangementen voor jou uitgedokterd.

 • Elke woensdag in april kun je je inschrijven voor een begeleide familiefietstocht (ongeveer 30 km) door de bloesems. Onderweg bezoek je ook een fruitbedrijf.
   
 • Op vrijdag voert een begeleide wandeltocht van ongeveer 10 km je door de boomgaarden langs een fruitbedrijf.
   
 • Wie zich liever laat rijden, kan elke dag in april de fruittoerbus opstappen. Die rijdt langs de meest landelijke plekjes van Sint-Truiden, langs de bloesems. De gids geeft uitleg en je stapt twee keer uit: aan de kapel van Helshoven en bij een fruitbedrijf.
   
 • Heel bijzonder is de vuurpottennocturne. Elke woensdag en vrijdag in april kun je telkens op een andere locatie door de boomgaarden wandelen tussen de vuurpotten. Ondertussen worden er oude en nieuwe fruitverhalen verteld.

Bloesemtips in Haspengouw

 • Bezoek elke woensdag in april het fruitbedrijf Truilingen in Kerkom, waar de telers je in hun boomgaard ontvangen. Deelname is gratis. Op zondag is er een bloesemterras met kinderanimatie en kun je een rondleiding krijgen.
   
 • Stap op de fruittoerbus en laat je door de bloesemende boomgaarden rijden. Onderweg stop je bij monumenten en een fruitbedrijf. Een fruitpakket is inbegrepen. Deelname kost €15 per persoon.
   
 • Vertrek op de Grote Markt van Sint-Truiden voor een fietstocht met het thema De Gulle Natuur (35km). De routebeschrijving is de koop voor €2.
   
 • Start bij de kerk van Groot-Gelmen voor een wandeling naar de boomgaarden rond de Romeinse Kassei. De folder met routebeschrijving kost €2,5.
   
 • Ook Borgloon is een fruitstadje in het hart van Haspengouw. Van op de heuvel krijg je bij het uitzichtpunt achter de kerk een mooi panorama. Je kijkt in zuidelijke richting naar een landschap vol boomgaarden en bloesems.

Overnachten tussen de bloesems

 Alle info vind je op www.bloesemfeesten-haspengouw.be of bij toerisme Sint-Truiden via www.toerisme-sint-truiden.be

Wil je graag overnachten tussen de bloesems? Hier vind je leuke logeeradresjes!

Bron: Libelle 13/2013

Partner Content