© David Remazeilles Gironde Tourisme - Phare du Cap Ferret Panorama

Origineel op stap met het hele gezin aan de Franse Atlantische kust

Advertorial

Van een vuurtoren beklimmen tot kanovaren op een zoutrivier, van een mini-surfcursus tot de wonderlijke wereld legendarische schepen: voor wie er met de ganse familie even tussenuit wil, heeft de Franse westkust een mand vol heerlijke verrassingen in petto. Inpakken maar, en wegwezen!

1. De vuurtorens van de Gironde: adembenemend en leerrijk

©David Remazeilles – Gironde Tourisme – Phare de Cordouan

De enige vuurtoren op zee die wordt bewaakt, nog steeds in bedrijf is én open voor het publiek? De ‘phare’ van Cordouan is een absolute must-see, en wel hierom: de boottocht van 45 minuten bv., die vertrekt vanuit Port Médoc (Verdon-sur-Mer), en afhangt van de getijden. Of de voettocht over de zandbanken naar de toren, maar opgelet: bij vloed wordt het hele eiland overspoeld. En dan de 301 treden naar omhoog, voor een spectaculair zicht op de kusten van de Gironde en de Médoc… Een verrekijker heb je maar beter op zak! Overigens is ook de art-déco vuurtoren van Cap Ferret een ommetje waard, al was het maar voor zijn interactieve tentoonstelling over cartografie en navigatie van vroeger en nu.

2. Les Salines: zelf zeezout winnen

©Les_Salines – Les_Sables_Olonne

Zonder zout zou het leven maar flauw smaken… Tijd om de spotlights eens een dagje op het witte goud te richten. In de fabelachtige moerassen van Les Sables d’Olonne scheep je in voor een verkwikkende boottocht van 8km, waarna de zoutwerkers in het Zout Avonturenpark de geheimen van hun beroep en de rijkdom van dit erfgoed onthullen, bestrooid met een flinke snuif live demonstraties. Nadien is het de beurt aan de kinderen: dit ambacht van zon en wind mogen ze helemaal zelf ontginnen! Nog niet voldaan? Stap de kayak in voor een tochtje op de Zilte Rivier. Zo zout at je een dagje uit nog nooit!

3. L’Arsenal des Mers: 1 ticket, 3 locaties

© Julie Paulet OT Rochefort Ocean – L’Hermione

Zee, reizen, expedities…  Wie de maritieme wereld aan de oevers van de Charente in Rochefort wil doorgronden, vindt op deze werf drie boeiende antwoorden. Het arsenaal Corderie Royale is met zijn 374m langer dan de Eiffeltoren hoog is. In dit lange gebouw kunnen kabels tot 200m lang gemaakt worden : wie durft hier zijn kennis van maritieme knopen testen? In het Scheepvaartmuseum duik je in het hart van de zeevaartgeschiedenis en ontdek je op de binnenplaats een replica van het vlot van Medusa. Het klimpark Accro-Mâts is de ideale basis om de stoere zeebonk in jezelf te ontdekken, door van mast tot mast te klimmen en uit te kijken over de Charente op een hoogte van 30m. Een mooie afsluiter is Oceana Lumina: een betoverend licht- en klankspektakel dat je onderdompelt in rijke zeemansavonturen…
Om de ervaring compleet te maken, kan je vanaf april het fregat Hermione aanschouwen in de haven van Rochefort.

4. Mini-surf cursus in Saint-Girons

© Destination-Cote-Atlantique-Bisca Grands Lacs

Misschien kwam het nog niet eerder in je op, maar eerlijk: een mini-surfcursus volgen met het hele gezin? Dat is pret en sfeer gegarandeerd, zeker in de Max Respect-school, waar je vanaf 6 jaar ten volle leert genieten van de vele geneugten van het surfen. Een initiatie- dan wel verbeteringscursus? Gekwalificeerde en ervaren instructeurs hijsen je in waterdichte wetsuits en nemen je mee op korte programma’s van telkens 2u verspreid over drie dagen, aangepast aan alle leeftijden. Zeker is: na afloop haal je alles uit die golf…

5. Escal’Atlantic in Saint-Nazaire: licht het anker!

© Vincent BAUZA – Escal’Atlantic

 Het leven op de trans-Atlantische pakketboten spreekt voor velen tot de verbeelding… Stap de loopplank over en ga aan boord van de Escal’Atlantic voor een fascinerende reis over de Atlantische Oceaan. Een fonkelende kroonluster of opgepoetst tafelzilver rechtstreeks uit enkele legendarische schepen, maar ook multimediaervaringen en interactieve spelletjes maken de overzeese tocht naar Amerika helemaal tastbaar. Wandel vervolgens door de hutten, de eetzaal of de machinekamer, of neem plaats op een van de ligstoelen op het promenadedek… Winter of zomer? Maakt niet uit: vandaag ben je passagier en lonkt het avontuur aan de horizon!

Benieuwd naar andere bezienswaardigheden langs de Franse Atlantische kust? Surf dan naar https://atlantischekustfrankrijk.nl/. Ontdek hier alles wat de Atlantische kust van Frankrijk te bieden.