Oudenaarde: de parel van de Vlaamse Ardennen

Oudenaarde: de parel van de Vlaamse Ardennen

Je denkt waarschijnlijk niet onmiddellijk aan een stad als Oudenaarde wanneer je een daguitstap plant. Toch valt hier veel meer te doen dan je denkt! Ontdek enkele parels in het historische centrum, geniet van het groen aan de Donkvijver of ga terug in de tijd in het PAM in Ename.

 

 

 

 

 

 

 

Sightseeing

 

Stadhuis & belfort

Op de markt van Oudenaarde staat het impressionant stadhuis dat een schoolvoorbeeld is van Brabantse gotiek. De bouwwerken begonnen al in 1526. Doordat het stadhuis, in vergelijking met gebouwen uit dezelfde tijdsperiode, op een zeer korte termijn gebouwd werd, oogt het als een esthetische eenheid. Door de uiterst zuivere verhoudingen en de ongeëvenaarde monumentaliteit is het stadhuis terecht één van de absolute blikvangers van Oudenaarde! In het stadhuis kan je bovendien verschillende wandtapijten, waar Oudenaarde zo bekend voor is, bewonderen.

 

Sint-Walburgakerk

De majestueuze toren van de Sint-Walburgakerk zie je al van een eind ver, nog voor je Oudenaarde binnen rijdt. De kerk is toegewijd aan Walburga, de patrones van Oudenaarde. De bouw van de kerk werd in verschillende perioden afgewerkt waardoor de kerk uiteindelijk een prachtige combinatie tussen Doornikse en Brabantse gotiek werd.

 

Centrum Ronde Van Vlaanderen

Oudenaarde is onlosmakelijk (zeker vanaf dit jaar) verbonden met de Ronde Van Vlaanderen. Kruipt je partner (of jijzelf) graag eens op de fiets? Doen je kids niets liever dan naar die stoere Flandriens kijken op televisie? Dan is het belevingsmuseum zeker een aanrader! Kruip in de huid van je favoriete wielerheld en dompel je onder in de Ronde-sfeer. In Brasserie De Flandrien kan je terecht voor een Spaghetti Boononaise of een Flandrien-huisbier. De taverne is bovendien van plafond tot vloer bekleed met wielermemorabilia.

 

Voor kids

 

PAM Ename

Het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename vertelt het verhaal van Ename en zijn inwoners vanaf de vroege middeleeuwen tot vandaag. Voor kinderen is er een speciale audiogids voorzien. Maar dat is niet alles! Kinderen kunnen het museum ook ontdekken aan de hand van een zoektocht. Er is een valiesje voor kinderen van 4 tot 8 jaar en eentje voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In juli en augustus is het museum in de ban van ‘De Schatten van Vlieg’, een speurtocht naar de schat in het museum. Breng je deze zoektocht tot een goed einde, dan krijg je een leuk geschenkje. En dan is er ook nog eens het bosrugzakje boordevol opdrachtjes waarmee je aan de slag kunt in het nabijgelegen bos 't Ename.

 

Shoppen

Voor de grote ketens hoef je niet naar Oudenaarde te komen. Toch vind je er ook Veritas, Ici Paris XL, Bel & Bo, Casa, Hema, … Neus eens rond in de Nederstraat, de Kattenstraat, de Broodstraat en de Hoogstraat. Je vindt er vele mooie boetieks en andere originele winkels.

1  

begijnhof.jpg FR

begijnhof.jpg FR

2  

fancy.jpg FR

fancy.jpg FR

3  

terrasje.jpg FR

terrasje.jpg FR

4  

huis-van-lalaing.jpg FR

huis-van-lalaing.jpg FR

5  

liedtspark.jpg FR

liedtspark.jpg FR

6  

donkvijver.jpg FR

donkvijver.jpg FR

7  

dronk.jpg FR

dronk.jpg FR

8  

form.jpg FR

form.jpg FR

9  

peetje.jpg FR

peetje.jpg FR

10  

archeologische-site.jpg FR

archeologische-site.jpg FR

11  

marieke-de-vos.jpg FR

marieke-de-vos.jpg FR

12  

schelde.jpg FR

schelde.jpg FR

13  

pamelekerk.jpg FR

pamelekerk.jpg FR

14  

maagdendale.jpg FR

maagdendale.jpg FR

15  

zwartzusterklooster.jpg FR

zwartzusterklooster.jpg FR

16  

Mou Museum

Mou Museum

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)