Oudenaarde: een dagje naar de parel van de Vlaamse Ardennen

Oudenaarde: een dagje naar de parel van de Vlaamse Ardennen
Getty Images

Je denkt waarschijnlijk niet onmiddellijk aan een stad als Oudenaarde wanneer je een daguitstap plant. Toch valt hier veel meer te doen dan je denkt! Ontdek enkele parels in het historische centrum, geniet van het groen aan de Donkvijver of ga terug in de tijd in het PAM in Ename.

SIGHTSEEING IN OUDENAARDE

Stadhuis & belfort

Op de markt van Oudenaarde staat het indrukwekkende stadhuis, dat een schoolvoorbeeld is van Brabantse gotiek. De bouwwerken begonnen al in 1526. Doordat het stadhuis, in vergelijking met gebouwen uit dezelfde tijdsperiode, op een zeer korte termijn gebouwd werd, oogt het als een esthetische eenheid.

Door de uiterst zuivere verhoudingen en de ongeëvenaarde monumentaliteit is het stadhuis terecht één van de absolute blikvangers van Oudenaarde! In het stadhuis kun je bovendien verschillende wandtapijten, waar Oudenaarde zo bekend voor is, bewonderen.

Sint-Walburgakerk

De majestueuze toren van de Sint-Walburgakerk zie je al van een eind ver, nog voor je Oudenaarde binnen rijdt. De kerk is toegewijd aan Walburga, de patrones van Oudenaarde. De bouw van de kerk werd in verschillende perioden afgewerkt waardoor de kerk uiteindelijk een prachtige combinatie tussen Doornikse en Brabantse gotiek werd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pieter – Jan De Vos (@voske1985) op

Centrum Ronde Van Vlaanderen

Oudenaarde is onlosmakelijk verbonden met de Ronde Van Vlaanderen. Kruipen jij of je partner graag eens op de fiets? Doen je kids niets liever dan naar die stoere Flandriens kijken op televisie? Dan is het belevingsmuseum zeker een aanrader! Kruip in de huid van je favoriete wielerheld en dompel je onder in de Ronde-sfeer. In het Peloton Café kun je terecht voor enkele smaakmakers die na het wielrennen de eerste appelflauwtes alweer verhelpen. De taverne is bovendien van plafond tot vloer bekleed met wielermemorabilia.

VOOR DE KINDEREN

PAM Ename

Het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename vertelt het verhaal van Ename en zijn inwoners vanaf de vroege middeleeuwen tot vandaag. Voor kinderen is er een speciale audiogids voorzien. Maar dat is niet alles! Kinderen kunnen het museum ook ontdekken aan de hand van een zoektocht. Er is een valiesje voor kinderen van 4 tot 8 jaar en eentje voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In juli en augustus is het museum in de ban van ‘De Schatten van Vlieg’, een speurtocht naar de schat in het museum. Breng je deze zoektocht tot een goed einde, dan krijg je een leuk geschenkje. En dan is er ook nog eens het bosrugzakje boordevol opdrachtjes waarmee je aan de slag kunt in het nabijgelegen bos ‘t Ename.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wannabe Vegan Sarah (@wannabevegansarah) op

SHOPPEN EN SMULLEN

Voor de grote ketens hoef je niet naar Oudenaarde te komen. Neus eens rond in de Nederstraat, de Kattenstraat, de Broodstraat en de Hoogstraat. Je vindt er vele mooie boetieks, gezellige lunchadresjes en andere originele winkels.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Økkerennoot (@okkerennoot) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Henriette & Juliette (@henriettejuliette) op

Nog meer stadsinspiratie in eigen land:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)