Peter Pan in hoogtepunten

Door De Redactie

Over Peter Pan, de jongen die eeuwig kind blijft, zijn al 35 boeken verschenen en 15 films, 30 musicals en 20 theaterstukken gemaakt. De hoogtepunten lees je hier!

1902 – de eerste kennismaking

J.M. Barrie publiceert de kortverhalenbundel "The Little White Bird". In één van de hoofdstukken duikt Peter Pan op, een jongetje dat kan vliegen en nooit ouder wordt. Peter is gebaseerd op David, de broer van Barrie, die op de avond voor zijn veertiende verjaardag overlijdt na een schaatsongeval.

1904 – het toneelstuk

Barrie herwerkt het verhaal van Peter Pan in een toneelstuk. Dat wil hij eerst "The Boy Who Hated Mothers" dopen, maar uiteindelijk kiest hij voor "The Boy Who Wouldn't Grow Up". Omdat Peter Pan niet te mannelijk mag overkomen, wordt hij vertolkt door een vrouw, Nina Boucicault. Het stuk breekt meteen potten en krijgt een eigen versie op Broadway.

1924 – een revolutionaire film

"Peter Pan" wordt voor het eerst verfilmd en J.M. Barrie stelt de cast zelf samen. De stomme film wordt enthousiast onthaald en geprezen voor zijn special effects, die revolutionair waren voor die tijd. Van de Britse film moeten sommige delen opnieuw gedraaid worden, om ook het Amerikaanse publiek aan te spreken. Zo wordt in één scène de Union Jack door de Amerikaanse sterren en strepen vervangen.

1953 – Peter Pan goes Disney

Ook Walt Disney staat te popelen om een film over Peter Pan te maken, maar dat gaat niet vanzelf: eerst moet hij zes jaar onderhandelen over de filmrechten en tijdens Wereldoorlog II moet hij alle filmproducties stilleggen. Wanneer "Peter Pan" er in 1953 dan eindelijk komt, is Disney niet eens blij met het resultaat, want hij vindt het hoofdpersonage een onuitstaanbaar kereltje.

1954 – eindelijk, de musical!

Na het boek, het toneelstuk en de films komt er in 1954 de musical. Met Mary Martin wordt opnieuw een vrouw ingeschakeld om Peter Pan te spelen. Jule Styne, die ook de muziek van Funny Girl en "Gentlemen Prefer Blondes" heeft verzorgd, wordt aangenomen om extra nummers te schrijven. Met succes: de show wordt op NBC uitgezonden en wint drie Tony Awards, de Oscars van de musicalwereld.

2012 – spektakel en snufjes

Music Hall stelt met trots de musical "Peter Pan – The Never Ending Story" voor. De productie van Belgische bodem wordt al snel verkocht aan onder andere Frankrijk, Nederland, Ierland en Zweden. De musical barst van de speciale effecten en technische snufjes en is met een prijskaartje van 12 miljoen euro wellicht de duurtste Music Hall productie ooit. Nederlander Sandor Stürbl is Peter Pan van dienst, Wendy wordt vertolkt door de Schotse Lilly-Jane Young en Sylver-zangeres Silvy De Bie maakt een gastoptreden als Tinkelbel.

Deze musical is vanaf 21 december 2012 te zien in Vorst Nationaal. Bestel je tickets – mét 5 euro korting – via [LINK_TEXT id=1].

Bron: Libelle

 

 

 

 

 

Partner Content