Seksuele voorlichting? Doe het met vlaggetjes!

Door De Redactie

Je kinderen komen regelmatig in aanraking met seksualiteit. Op internet, op tv... Ze zijn ook volop hun eigen lichaam en seksualiteit aan het verkennen en ontdekken. Ze spelen doktertje, ze worden verliefd, ze kussen, ze praten erover met leeftijdsgenootjes... Dit is perfect normaal en bovendien leren ze ervan. Maar betekent dit dan dat je je kinderen hun gang moeten laten gaan? In geen geval!

Vergelijk het met het verkeer. Iedereen vindt het logisch dat je kinderen de verkeersregels aanleert en verkeerssituaties helpt inschatten voor je ze alleen het verkeer instuurt. Is het dan niet even logisch dat je kinderen wegwijs maakt in het relationele en seksuele verkeer? Natuurlijk wel, want ook daar gelden regels en codes!

Wat je je kinderen zeker kan aanleren is welk seksueel gedrag oké is en welk seksueel gedrag minder of helemaal niet oké is. En dan gaat het niet alleen over kussen, vrijen of andere vormen van fysiek seksueel contact. Ook gluren, chatten over seks of naar porno surfen zijn voorbeelde van seksueel gedrag. En ook daarvan horen je kinderen te weten in hoeverre en in welke gevallen dit gedrag oké is of niet.

Het is alvast belangrijk dat je kinderen het onderscheid kunnen maken tussen aanvaardbaar en grensoverschrijdend seksueel gedrag omdat de kans dan groter wordt dat ze de grenzen van anderen respecteren.

Maar hoe begin je aan die seksuele voorlichting? Sensoa ontwikkelde een Vlaggensysteem dat hierbij kan helpen. Dit systeem onderscheidt 6 criteria voor gezond seksueel gedrag. Door je kind vertrouwd te maken met die criteria, breng je ze de spelregels voor seksueel gedrag bij. Dan weten ze waar ze rekening mee moeten houden zodra er seksualiteit in het spel is. Het systeem helpt jou als ouder bovendien om seksueel gedrag juist te beoordelen en er gepast op te reageren.

Wil je dit Vlaggensysteem even uitproberen? Je kan het downloaden via www.seksualiteit.be!

Partner Content