Straat op stelten

Door De Redactie
Tijd voor een spetterend straatfeest. Waar niks moet, veel mag en iedereen doet waar hij goed in is. Wij steken alvast de boel in gang!

1. Laat ze wapperen

De sfeer zit er meteen in, met zo’n kleurig vlaggenlint van plastic. En het is herbruikbaar, dus lief voor het milieu – ook plastic tafelkleedjes zijn trouwens een aanrader! Geef ze een persoonlijke touch en knip uit crêpepapier de letters van de straatnaam, en plak die daarna met dubbelzijdige tape op de vlaggetjes.

2. Feest!

Zoek een oude, grote lap stof en knip er een brede strook uit. Schrijf de letters van “feest” met een vet potlood op een dikkere bijpassende stof en knip ze uit met de stofschaar. Stik de boorden van de letters rondom met een zigzagsteek tegen het uitrafelen. Strijk de letters. Naai ze dan op de strook stof, tegen de binnenboord van de zigzagsteek aan. Strijk nog even en bevestig aan twee houten bamboestokken.

3. Aangenaam kennismaken

Snij of knip rechthoekjes (ongeveer 5 x 7 cm) uit stevig papier en schrijf er de naam van de gasten op. Plak bovenaan een gekleurd strikje. Speld de naamkaartjes met een wasknijper vast.

4. Lekker koel

Drankjes blijven de hele avond koel met een kruiwagen vol ijs.

5. Ijsblokjes

Vraag vooraf dat iedereen ijsblokjes maakt. Geen tijd? Dan kan je kant-en-klare ijsblokjes in grote zakken kopen bij onder andere O’Cool.

6. Zakgeld

Op een leuke manier een centje bijverdienen? Hang een kaartje rond de hond z’n nek met daarop “aai mij voor 1 euro”. Wie heeft voor zo’n schattige hond nu geen euro over?

7. Muziek in de tent

Voor opgenomen muziek op de openbare weg moet je een billijke vergoeding betalen, en ten minste vijf dagen vooraf aangifte doen. Voor kleinschalige initiatieven kan je soms een vrijstelling krijgen. Zie www.ikgebruikmuziek.be. Als je opgenomen muziek draait (radio, cd) of een contract hebt afgesloten een bij SABAM aangesloten artiest, moet je een vergoeding betalen aan SABAM. Zie www.sabam.be.

8. Voor alle veiligheid

Als er eten wordt geserveerd, zorg dan dat je een goed werkende koeling, een zeeppompje en stromend water bij de hand hebt. Voor een BBQ gelden extra veiligheidsmaatregelen! Denk ook aan de vier-regel: laat zowel in de hoogte als in de breedte vier meter vrij om hulpdiensten door te laten.

9. Gezocht: feestcomité

Een straatfeest maakt het buurtleven leuker, maar er komt wel wat werk bij kijken. Pols daarom eens bij elkaar: wie kan een handje toesteken? Wie wil mee brainstormen, wie kan een stuk van de organisatie op zich nemen of gewoon de dag zelf bijspringen? Het is handig als de taken zo snel mogelijk verdeeld worden.

10. Lolly’s

Snij een stuk dik piepschuim op maat van een schaal, plak er een gekleurd stuk papier over en prik er lolly’s in.

Nog 42 andere ideeën vind je terug in Libelle 27 (8 juli 2010)

Partner Content