©David Remazeilles Gironde Tourisme - Plage Cap Ferret

Stranden aan de Franse Atlantische kust: de mooiste beautés

Advertorial

Wat een geluk dat de Franse Atlantische kust bezaaid ligt met stranden van allerlei slag: van stranden met parelwit schelpjeszand of goudgele kiezels tot kuststroken die naadloos overgaan in een pijnboomwoud of omzoomd worden door villa’s in Belle Epoque stijl. Met de tenen in het zand en de oren gespitst op de eindeloze golfslag van de Oceaan: een greep uit enkele van Frankrijks mooiste stranden langs de Atlantische kust.

1. De stranden van de Gironde – de hoogste duin

© Médoc Atlantique – Cabanes Montalivet

De Gironde gaat prat op langgerekte stranden met enorme duinpartijen, waar het doorgaans rustig toeven is. De plage de Vendays-Montalivet is er één van en wordt geroemd als een rasechte beauté. Op het schiereiland Lège-Cap Ferret wordt La Pointe aux Chevaux door velen beschouwd als het allermooiste strand. Wie zou er ook niet verliefd worden op het kristalheldere water van het Bassin d’Arcachon, de statige 19de eeuwse villa’s en de vele charmante oesterhutten? Voor een brok ongerept natuurschoon vaar je naar l’Île aux Oiseaux te midden van het Bassin, vernoemd naar de duizenden trekvogels die er tijdelijk neerstrijken. Wist je trouwens dat de hoogste duin van Europa, de Dune du Pilat, hier met z’n 100m boven het zand uittorent?

2. Plage d’Hendaye – tweeling in het water

© OT_Hendaye – plage Hendaye

Gelegen in de Pyrénées Atlantiques, in de regio Nouvelle Aquitaine, trakteert het brede strand van Hendaye zijn bezoekers op bijna drie kilometer fijn wit zand. Geen wonder dat het recent nog de medaille van mooiste strand langs de Baskische kust mocht opspelden. Even verderop ligt Les Deux Jumeaux, waar een duo monolieten heel fotogeniek als twee identieke kliffen uit het water oprijst. De beschutte baai is de perfecte plek voor zonaanbidders maar ook voor watersporten als foiling, zeilen en surfen. Ook architectuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen, want op de promenade langs de kust worden liefst 70 gekleurde huisjes in traditionele Baskische bouwstijl als erfgoed beschouwd.

3. Plage de L’Espécier – parel van de Zilverkust

©V.Grue OTI Mimizan – plage L’Especier, Mimizan

Met zijn 10 km fijn zand is Mimizan, bekend als de ‘parel van de Zilverkust’, een van de beroemdste badplaatsen aan de kust van Landes. Ten zuiden daarvan strekt het strand van L’Espécier zich uit, een van de wildste van de Landes, te bereiken via een bosweg of met de fiets langs de Vélodyssée. ‘Le Courant de Mimizan’ – de rivier die van de oceaan naar het nabijgelegen meer van Aureilhan stroomt – verdeelt zowel Mimizan als zijn stranden netjes in twee. Ook langs die oevers, aan Le Plage du Courant bijvoorbeeld, kan je rustig je badhanddoek uitspreiden of gewoon lekker gaan uitwaaien.

4. Plage de La Baule – stijlvol vertier

©A.Lamoureux – Plage de La Baule

De baai van La Baule maakt deel uit van de World Bays, ’s werelds mooiste baaien. La Baule dankt zijn bekendheid aan het strand, dat met zijn 9km tot de langste van Europa behoort, maar ook aan zijn historische villa’s die zo’n 150 jaar geleden, toen er een spoorverbinding tot stand kwam met La Baule, gebouwd werden te midden van de pijnbomen. De fraai bewerkte gevels, erkers en tegeltableaus zijn staaltjes van typische badplaatsarchitectuur. Nog meer stijl? ’s Morgens galopperen ruiters op het strand voorbij, de markthal van Pornichet stalt de beste lokale lekkernijen uit, en een avondje uit eindigt hier in het casino. Ja, in la Baule weten ze hoe het moet!

5. Plage de la Grande Conche – blauwwitte charme

© T.Avan – Royan plages villes

‘Conches’ zijn stranden die tussen twee kliffen zijn gewelfd, en de grootste is uiteraard La Grande Conche in Royan, nabij de monding van de Gironde. Ben je de eeuwige golfslag van de oceaan even moe? Vlij je hier neer op het extreem fijne zand, dat liefst 8.000 jaar geleden zou zijn gevormd, of huur één van de beroemde, blauwwitte strandtenten, nakomelingen van de vroegere 19de-eeuwse badhuizen, die onmiskenbaar bijdragen aan de charme van la Grande Conche. Even niets meer moeten nu, en gewoon genieten…

Klik hier voor nog meer inspiratie voor een prachtige strandvakantie. Ontdek wat de Atlantische kust van Frankrijk nog meer te bieden heeft op https://atlantischekustfrankrijk.nl/.