
Survivaltechnieken voor de tuin – gazon
Maaien is eigenlijk snoeien: elke keer wordt een stukje van de grassprietjes afgesneden. De maaihoogte is afhankelijk van het type gazon. Een speelgazon bijvoorbeeld wordt idealiter niet korter gemaaid dan 3 cm, terwijl we een siergazon maaien op 2 cm.
Hoe en waarom?
De snijkwaliteit van de messen is van groot belang: door een slechte maaikwaliteit wordt de kans op schimmels aanzienlijk groter. Deze doen de grasmat verzwakken, waardoor bodem- en gazonschimmels zich dan weer sneller kunnen verspreiden. De grasmaaier goed onderhouden en steeds zorgen voor een scherp mes is alvast een eerste tip om deze situatie te voorkomen. Ook de andere tuingereedschappen worden best steeds goed gereinigd: ontsmet je tuingereedschap daarom met water met een scheutje Dettol. Veel tuinmateriaal is immers de drager van sporen en ziektekiemen. Wrijf of bespuit het gereedschap daarna met wat olie, en ook je tuingereedschap komt ongeschonden de winter door!
Ontmossen
Wat?
Tijdens de herfstperiode is het aangewezen om de grasmat te ontmossen en vervolgens aangepast te voeden. De voorbije zomermaanden heeft zich in de meeste gazons immers een viltlaag gevormd. Dit is een laag afgestorven organisch materiaal, die voor kale plekken in de grasmat en een beduidend minder goede bodemhuishouding zorgt. De wortellaag wordt als het ware bedekt en afgesnoerd. De opname van meststoffen kan daardoor niet optimaal gebeuren. Onkruid en mos, maar ook gazonschimmels, krijgen daardoor vrij spel.
Hoe en waarom?
Door het verluchten van het gazon verdwijnt de viltlaag en kunnen water, lucht en voedingsstoffen nu opnieuw gemakkelijk in de bodem dringen. Ook het graszaad spoelt niet meer weg, indien bijgezaaid wordt. De herfst is bij voorkeur de ideale periode om het gazon te verluchten. De bodem is immers nog ‘warm’. Daardoor zal het graszaad vlugger kiemen en kunnen de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Het gazon zal daardoor opnieuw groen, gezonder én mooier de winter tegemoet gaan…
Met dank aan Bosch tuinmaterialen