Tel jij mee zoogdieren dit weekend?

Door De Redactie
Tijdens het weekend van 15 en 16 oktober organiseert de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt "Zie Zo Zoogdier". Door de organisatie van dit telweekend wil Natuurpunt een beter zicht krijgen op de aantallen en verspreiding van de meest algemene zoogdiersoorten in Vlaanderen. U telt toch mee?

Zoogdieren zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Zij zijn moeilijker waar te nemen dan vogels of vlinders, en daardoor is hun verspreiding vaak onvoldoende gekend. Daarom wil Natuurpunt de zoogdieren tijdens dit telweekend extra in de kijker zetten. Want om hen te beschermen en de biodiversiteit in stand te houden, moet Natuurpunt eerst weten waar ze nog voorkomen en waardoor ze bedreigd worden.

Tijdens deze editie van Zie Zo Zoogdier is het vooral de bedoeling dat iedereen op zoek gaat naar de eekhoorn. Met zijn meestal roodbruine vacht, zijn borstelige pluimstaart en zijn oorpluimen ziet de eekhoorn er niet alleen erg aaibaar uit, maar valt hij ook met weinig andere zoogdieren te verwarren. Bovendien is het ook één van de weinige zoogdiersoorten die gemakkelijk overdag te zien zijn.

Welke andere zoogdieren kan je nog spotten? Het zoogdierentelweekend spitst zich toe op 13 vrij algemene zoogdiersoorten: eekhoorn, egel, mol, steenmarter, bunzig, ree en dwergvleermuis. Het meeste kans om ze waar te nemen heb je in de vroege ochtend of in de avondschemering. Dan zijn ze namelijk wat actiever dan de rest van de dag.

Deelnemen is eenvoudig. Zie je een zoogdier tijdens het telweekend of valt je oog op één van hun sporen? Geef dan je waarnemingen door via www.ziezozoogdier.be!

Partner Content